Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiller István: a felsőoktatásban a minőség egyre fontosabb lesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sem a nyelvvizsgák kérdésében, sem a felsőoktatási szakok akkreditálásában nem hajlandó könnyebbséget adni az oktatási miniszter. Hiller István azt mondta: a Bologna rendszerre való átállás, azaz az egységes európai felsőoktatási térséghez való csatlakozás Magyarországon sikeresen megtörtént, ezt bizonyítja az is, hogy jövő tavasszal Ausztria mellett hazánk ad otthont a témában háromévente megrendezendő konferenciának.

Magyarország számára a Bologna rendszer egésze jó, ám egyes részeit jogosan éri kritika - mondta az InfoRádióban az oktatási miniszter. A rendszer "finomhangolására" azonban van lehetőség - tette hozzá Hiller István.

Rámutatott arra is: egyes szakokon - például az orvosi képzésben - nem célszerű a két ciklusú képzési rendszer bevezetése, a műszaki vagy a gazdaságtudományokban azonban bevált a rendszer.

Hiller István úgy látja: a felsőoktatásban az elmúlt években a korábbi mennyiségi változásokkal szemben előtérbe került a minőség, ami a jövőben egyre fontosabb lesz.

A tárca vezetője megemlítette, hogy a felsőoktatás színvonalához tartozik az idegen nyelvek ismerete is, ugyanakkor "nagy létszámban vannak olyan hallgatók, akik nem kapnak diplomát, mert nincs nyelvvizsgájuk". Ezzel kapcsolatban megjegyezte: "nem fogom megváltoztatni ezt", a diploma feltétele lesz a továbbiakban is a nyelvvizsga.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa