Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Idén novemberben elmarad a szokásos nyugdíjemelés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan nem lesz novemberben nyugdíjemelés, így az ellátások idén mintegy két százalékoz veszítenek értékükből.

Ennek oka az, hogy elmaradt az áfaemelés utánra prognosztizált gyors áremelkedés, és az élelmiszerárak is csökkentek kis mértékben - írja a Népszabadság. Ezek alapján a kormányzati előrejelzések azt mutatják, hogy a nyugdíjas-infláció nem lesz sokkal magasabb az átlagosnál, és a keresetek dinamikája sem nő.

A Magyar Nemzet azt írja, e hónaptól nem nyújthatnak be támogatási kérelmet azok a munkáltatók, akik megváltozott munkaképességű embereket kívánnak foglalkoztatni. Czomba Sándor fideszes politikus úgy látja, a rendeletmódosítás miatt nem lehet majd pótolni a lemorzsolódó, eddig támogatott munkaerőt sem. A képviselő szerint támogatás nélkül elképzelhetetlen a foglalkoztatás.

A Napi Gazdaság azt írja, idén az első nyolc hónapban összesen 67 húsipari cég került végelszámolás és 114 felszámolás alá. Tavaly október óta egyre nagyobb vállalatok ellen indul felszámolási eljárás, mind több munkanélkülit és kifizetetlen alvállalkozót hagyva maguk után. Szakmai vélemények szerint idén a csirke- és kacsatartók, valamint az árutojás-termelők várhatóan jól zárják az évet, a pulyka- és libatenyésztő ágazatra azonban rájár a rúd. A kereskedelmi láncok szerint nyugodt a helyzet a beszállítók és a kereskedelem között.

A Világgazdaság azt írja, kamikaze akciók nehezítik az autókereskedők többségének életét. A lap szerint egyes vállalkozók úgymond "irányított" hiteleket vezettek be a piacon, vagyis a listaárnál jóval olcsóbban kínálnak egyes modelleket, de csak annak adják el, aki egy konkrét hitelszerződést köt a vásárláshoz. Ez azonban csapda, mert a különbözetet a törlesztés során vasalják be a vevőn, aki nem tudja, hogy szerződése által 20-25 százalékos hitelközvetítési díjhoz juttatja a kereskedőt.