Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Befogadott fogoly: Washington állja a 16 milliós költséget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy-másfél éves felkészítő programban kell majd részt vennie annak a guantánamói fogva tartottnak, akit hamarosan befogad Magyarország. Minderről a külügyi bizottság zárt ülése után adott tájékoztatást a titokminiszter. Juhász Gábor hozzátette: már zajlik a fogoly kiválasztása a szóba jöhető három ember közül.

Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága rendkívüli zárt ülése után sajtótájékoztatón Németh Zsolt, a bizottság elnöke elmondta, hogy "a Fidesz nem emel elvi kifogást" a fogva tartott befogadása ellen. Hangsúlyozta, hogy pártja álláspontja szerint "a befogadás kérdése a kormány hatásköre".

Juhász Gábor miniszter elmondta, hogy Magyarország alapvetően humanitárius okokból tervezi egy fogva tartott magyarországi letelepítését, amelyet "szövetségesi feladataink nagyon fontos részének" nevezett. A befogadandó "kiválasztása éppen folyamatban van". Ha "az érintett is együttműködik, akkor dönthetünk arról, hogy ő-e a megfelelő személy" - tette hozzá. Amint kiderül, hogy kiről van szó, akkor lehet konkrét, egy-másfél éves programot készíteni számára a magyarországi beilleszkedéséről.

A költségekről szólva a miniszter elmondta, hogy Európában már több hasonló és sikeres program zajlott. A fogva tartott Magyarországra utazásának költségét az Egyesült Államok fizetné teljes egészében, és "a reintegrációs folyamat jelentős részét is az amerikai fél állná". Ennek költsége - a korábbi példák alapján - 85 ezer amerikai dollárra (mai árfolyamon hozzávetőleg 16 millió forintra) tehető.

A tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a bizottsági ülés jegyzőkönyvének elkészültét követő öt-hét napon belül újraminősíti a jelenleg húsz évre titkosított információkat, hogy amit lehet, nyilvánosságra lehessen hozni a befogadásról.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember 16-án jelentette be, hogy Magyarország befogad egy guantánamói fogva tartottat.

Az Egyesült Államok a 2001-es afganisztáni háborúban elfogott, terrorizmussal vádolt embereket Guantánamóra, a Kuba szigetén található amerikai támaszpontra vitte. A tábor egy éven belüli bezárásáról Barack Obama amerikai elnök hozott döntést januári beiktatása után.