Inforádió

Meghallgatom Élő adás

15 milliárd forintba kerülnek a jövő évi választások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövő évi választások lebonyolítása, illetve az elitcsere 14,9 milliárd forint kiadással jár - derül ki a 2010-es költségvetés tervezetéből.

A jövő évi költségvetési tervben a 2010-es párt- és önkormányzati, illetve köztársaságielnök-választásra összesen 14,9 milliárd forint plusztámogatás szerepel. Négy évvel ezelőtt 10,46 milliárd forintot költöttek a hivatalok - igaz, az összehasonlíthatóságot torzítja, hogy akkor nem volt államelnökváltás, de e nélkül is 4,2 milliárd forinttal - 36 százalékkal - nőtt az előirányzat - írja a Napi Gazdaság.

A választások lebonyolítására plusz 11 milliárd forintot kap az önkormányzati tárca, ezt egészíti ki a parlament hárommilliárd forint kiadási kerete. Négy évvel ezelőtt a parlament a képviselő-testület váltásával kapcsolatos kiadásokra mindössze 753 millió forintot költött az akkor tervezett 2,1 milliárd forinttal szemben. Most a jelek szerint arra számítanak, hogy nagy lesz a "jövés-menés", ugyanis e kiadások a távozó képviselők "végkielégítését fedezik".

A közvélemény-kutatási adatok szerint is sok régi arc eltűnhet a jelenlegi elitből.
Az önkormányzati tárca által kezelt 11 milliárd forintos keret túlnyomó része - 150 millió forint híján - dologi kiadásokra megy, ebből béreket nem fizetnek. Legutóbb az önkormányzati és országgyűlési választások lebonyolítására 9,6 milliárd forintot költött az önkormányzati tárca.

A jövő évi költségvetést terheli még a köztársaságielnök-váltás - már ha egyáltalán lesz. Mindenesetre erre a célra az elnöki hivatal költségvetésében plusz 700 millió forintot különítettek el, aminek fele végkielégítésekre, másik fele beruházásokra van fenntartva. A jogszabályok szerint a távozó elnököknek az állam rezidenciát biztosít - a beruházási keret java részét erre tervezték.

A politikai pártok és pártalapítványok támogatására az ideihez hasonlóan 3,8 milliárd forintot fordít a költségvetés, amit negyedévente hívhatnak le a pártok a választási eredmények ismeretében. Mivel a választások az első félévben lezajlanak, így a 3,8 milliárdos keretet az eredményekkel arányosan újraosztják, de a főösszeg nem változhat.