eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

12 kérdésben állapodott meg a magyar és a horvát kormány - a nap legfontosabb hírei

Egyebek mellett energetikai, közlekedési és természetvédelmi együttműködésekről összesen 12 megállapodást írtak alá a magyar és a horvát kormány együttes ülésének résztvevői a Somogy megyei Barcson.

Bajnai Gordon miniszterelnök hangsúlyozta: sok szempontból szimbólum és minta Európában Magyarország és Horvátország együttműködése. A magyar és Jadranka Kosor horvát kormányfő a többi között az Európai Bizottság elnökének címzett levélben kért támogatást az 5/C jelű, összeurópai közlekedési folyosó boszniai szakaszának megépítéséhez.

Pozsonyban a külügy bekérette a magyar nagykövetet

Bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet a szlovák külügyminisztériumba a magyar diplomácia vezetőjének egy német újságban megjelent nyilatkozata miatt. Peter Stano, a tárca szóvivője közölte: Balázs Péter egyes kijelentései elfogadhatatlanok. A magyar külügyminiszter a fiatal nemzetnek számító Szlovákia természetes érzékenységét firtató kérdésre a Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúban kifejtette: az, ami Szlovákiában a nyelvtörvénnyel történik, a Nicolae Ceausescu vezette Romániára emlékeztet. A Külügyminisztérium nem kívánt reagálni a történtekre. Az Európai Parlamentben nem került napirendre a szlovák nyelvtörvényről tervezett vita, jóllehet a fideszes Szájer József javaslatára a házbizottsági ülésen Joseph Daul néppárti frakcióvezető kezdeményezte, hogy a testület tárgyaljon egy erről szóló határozati javaslatról.

Hétfőn teszi le esküjét az új miniszter

Hétfőn teszi le esküjét a parlamentben Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterjelölt - közölte az Országgyűlés alelnöke. Mandur László elmondta: az SZDSZ frakciója még nem tett javaslatot arra, hogy kit jelöl Fodor Gábor utódjának. A liberális párt korábbi elnöke a héten mondott le országgyűlési mandátumáról.

Budai Bernadett képviselőjelölt lesz

Novemberben távozik a kormányszóvivői posztról Budai Bernadett. A Magyar Televízió értesülése szerint a szocialisták egyéni képviselőjelöltjeként indul a jövő évi választásokon Budapesten, a IX. kerületben, ez viszont összeférhetetlen jelenlegi munkájával, és ezért távozik posztjáról.

A reálkeresetek eddig 2,1 százalékkal csökkentek idén

Az év első 7 hónapjában - a fogyasztói árak 3,6 százalékos növekedése mellett - 2,1 százalékkal csökkentek a reálkeresetek éves összevetésben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a bruttó átlagkeresetek 1,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 1,4. százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Szeptember végétől kapható a szezonális influenza elleni vakcina

Csak szeptember végén vagy október elején lesz ismét kapható a patikákban a szezonális influenza elleni védőoltás. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az InfoRádióban elmondta: a vakcina minden évben a járvány előtti időszakban kerül a patikákba, és a gyártók az idén is így számolnak.

Félmilliárd forint tűnt el egy pénzszállító autóból

Több mint 500 millió forint tűnt el a múlt héten ismeretlen körülmények között egy pénzszállító autóból, Miskolc és Budapest között. A pénzszállító cég szeptember 7-én tett feljelentést, a nyomozást különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanúja miatt kezdték meg. Az Index internetes újság úgy tudja: a jármű egy miskolci bankból vitte volna a pénzt Budapestre, és csak a célállomáson vették észre, hogy a bankókötegek helyére téglákat tettek.

MTV-ostrom: hat vádlott elsőfokú ítélete

Hat vádlottat első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Magyar Televízió három évvel ezelőtti ostroma ügyében. A vád szerint mind a hat esetben megállapítható a közérdekű üzem működésének megzavarása, továbbá a vádlottak egy részénél a felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak, másoknál pedig a lopás.

Életveszélyes állapotban vittek kórházba egy megvert diákot

Életveszélyes állapotban vitték kórházba azt a 17 éves fiút, akit 18 éves diáktársa vert meg egy szakközépiskola udvarán. A rendőrség közölte: az elkövető vallomása szerint a fiú több alkalommal inzultálta a lánytestvérét, ezt torolta meg rajta.

Nem épít rakétapajzsot Kelet-Európában az Egyesült Államok

Nem építi ki Kelet-Európában rakétavédelmi rendszerét az Egyesült Államok - jelentette be az amerikai elnök. Barack Obama hangsúlyozta: Irán rakétafejlesztési programja jelentős fenyegetést jelent, és az új amerikai rakétavédelmi rendszer a korábban tervezettnél hatékonyabban lesz képes kezelni ezt a fenyegetést. Az amerikai döntést már a hivatalos bejelentés előtt üdvözölte Oroszország és a NATO főtitkára is.

Fejszével támadt egy iskola tanulóira egy diák Németországban

Németországban 10 tanuló és egy tanár megsebesült, amikor egy diák fejszét használva betört a bajorországi Ansbachban a Carolinum gimnáziumba, majd Molotov-koktélokat dobott el az épületben. A 18 éves tettest, aki maga is megsérült, őrizetbe vették; két másik diákot súlyos sérülésekkel vitték kórházba. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy a diák miért támadta meg társait, ugyanakkor azt közölték, hogy a fiatal előre kitervelte az akciót.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×