Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Évente 16 ezren halnak meg az autók szennyezése miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Levegő Munkacsoport tanulmánya szerint Magyarországon évente 16 ezer ember halálát okozza a porszennyezés. A szervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta: európai viszonylatban ez kiemelkedően magas arány.

A Levegő Munkacsoport tanulmánya azt vizsgálta, hogy a szállópor-szennyezés, azaz a zömében a közlekedési eszközök, kisebb részben a fűtő- és ipari berendezések által kibocsátott részecskék milyen mértékben vannak jelen Magyarországon.

A szervezet elnöke rámutatott: Magyarország az egyik legszennyezettebb az európai országok közül, hiszen évente mintegy 16 ezer ember hal meg idő előtt a részecskeszennyezés miatt. Életük átlagosan 10 évvel rövidül meg.

Lukács András hozzátette: a részecskeszennyezés miatti megbetegedések száma ennek sokszorosa.

A levegőszennyezés a legkülönbözőbb betegségek kiváltója lehet, például légúti megbetegedéseké vagy daganatos elváltozásoké, de károsítja a géneket is, melyek mutációja beláthatatlan következményekkel járhat.

És hogy mi a megoldás? Lukács András szerint az, ha csökkenne a forgalomban lévő, káros anyagokat kibocsátó járművek száma. Rámutatott: ha a fővárosi tömegközlekedésből kivonnák a korszerűtlen gázolajüzemű buszokat, már azzal 10 százalékkal javulna a budapesti levegő szennyezettsége, mivel ezek a járművek bocsátják ki a káros részecskék tizedét.

Elmondta azt is: a kormánynak szorgalmaznia kellene az Euro 5 károsanyag-kibocsátási szabványnak megfelelő autók beszerzését, ezek ugyanis nem árasztják magukból a szállóport.

Hanganyag: Gál Ildikó