eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csőd fenyegeti valamennyi kórházat

Egy év alatt 67 milliárd forint bevételtől estek el a kórházak, az intézmények adósságállománya lassan eléri a 100 milliárd forintot - mondta a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke. Rácz Jenő az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: a csőd már minden kórházat fenyeget.

Az elmúlt évhez képest 67 milliárd forinttal csökkent a gyógyító-megelőző kassza - mutatott rá Rácz Jenő hozzátéve: az általa vezetett intézmény, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház tavaly még havonta 650 millió forinttal gazdálkodhatott, idén már csak 550 millió forint áll rendelkezésre, a költségvetés napvilágra került adatai szerint pedig jövőre már csak 460-470 millió forintból gazdálkodhatnak havonta.

A volt szocialista egészségügyi miniszter szavai szerint jövőre az ország kórházainak együttes adósságállománya elérheti a 100 milliárd forintot, ami azt jelenti: bármelyik intézménnyel megtörténhet az, ami a HospInvest kórházaival.

A csőd pedig nemcsak a kórházakat, hanem beszállítóikat is fenyegeti. Eközben a dologi kiadásokon már nem tudnak spórolni az intézményvezetők, hiszen ahogy Rácz Jenő mondta, az sem biztos, hogy a lealkudott megrendeléseiket ki tudják fizetni.

A szakember azt sem látja, hogy a bérköltségeken hogyan spórolhatnának, hiszen ha a jelenlegi csekély létszám mellett még embereket küldenének el, akkor a kórházak már nem tudnák teljesíteni a törvényileg előírt minimumfeltételeket, és be kellene zárni őket.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×