Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: A büdzsé mélyíti a válságot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövő évi büdzsé az elmúlt húsz év legveszélyesebb költségvetése, amely nem kezeli, hanem mélyíti Magyarország gazdasági válságát - mondta Orbán Viktor a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportjának évadnyitó, zárt frakcióülése után.

"Ha ezt így elfogadja a parlament, ez azt jelenti, hogy sok iskolára kerül lakat, az egészségügyi intézmények, kórházak rendelők nem fogják tudni ellátni a betegeket. A nyugdíjasoktól ismét rengeteg pénzt vesznek el, tehát az ő életlehetőségeik is szűkülni fognak" - közölte a Fidesz elnöke a 2010-es költségvetésről, amelynek tervezetét pénteken nyújtotta be a pénzügyminiszter a parlamentnek.

Orbán Viktor elmondta, a frakcióülésen is szó volt a büdzséről, de nem ő volt az előterjesztő, hanem Varga Mihály volt pénzügyminiszter. "Az álláspontunk továbbra is változatlan: ez a költségvetés nem kezeli, hanem mélyíti Magyarország gazdasági válságát, óriási veszélyt jelent a jövőre nézve" - közölte a pártelnök. Véleménye szerint minden okuk megvan arra, hogy ezt a büdzsét elutasítsák. Emellett megjegyezte, ahogyan minden évben tették, idén is adnak be módosító indítványokat.

Arra az újságírói kérdésre, lát-e reális esélyt a költségvetés visszavonására, Orbán Viktor azt mondta: a Fidesz a visszavonást fogja követelni, hogy "mire jutunk, azt majd meglátjuk a vita végéig". Mint fogalmazott, ellenzéki pártként az a dolguk, hogy mindentől, ami rossz, megpróbálják megvédeni az országot: "a költségvetés által megtestesített rossztól akkor tudnánk megvédeni az országot teljes egészében, ha a kormány visszavonná ezt a költségvetést". Orbán Viktor pénteken a Fidesz országos gyűlésén szólította fel a kormányt a büdzsé visszavonására.