Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma távozik a színről Szili Katalin

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új házelnököt választanak a képviselők ma az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az MSZP július 4-i kongresszusán jelentette be, hogy "a baloldal újjáépítése érdekében" szeptemberben lemond posztjáról.

Az MSZP-frakció utódjául Katona Béla frakcióvezető-helyettest jelölte. A 65 éves politikus 1990 óta országgyűlési képviselő. Politikai karrierjének méltó befejezése az Országgyűlés elnöki tisztsége, hiszen Katona Béla már korábban jelezte, a következő ciklusban nem kíván képviselő lenni, nyugdíjba vonul.

Az Országgyűlés határoz a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésekről szóló országos népszavazásról. Az Országgyűlés áprilisban már elrendelte a referendumot, de az Alkotmánybíróság új eljárás lefolytatására kötelezte a Házat, mert közben olyan törvény született, amely utólag érdemben befolyásolta a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát.

Így hétfőn az Országgyűlés várhatóan nem rendeli el a népszavazást abban a kérdésben: "egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"

Több mint négy és fél órás, 280 perces záróvitát folytatnak le, majd zárószavazás lesz az új polgári törvénykönyvről. Az új magánjogi kódex, amelynek általános vitája egy évvel ezelőtt kezdődött el, alapvető elve az egyén autonómiájának, méltóságának, a magántulajdonnak és a szerződéses szabadságnak a tisztelete, a versenyképesség, az egyenlő felek egyenlő jogai és a gyengébbek fokozott védelme.