eur:
393.87
usd:
368.5
bux:
66309.86
2024. április 24. szerda György

Horváth: "A BKV ma még inkább egy szocialista nagyvállalatra hasonlít"

Horváth Csaba szerint csődközeli helyzetbe kerül a BKV, ha nem kap a kormánytól ötmilliárd forintos, rövid lejáratú likviditási hitelt. A közlekedési társaság felügyeletével megbízott szocialista főpolgármester-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: a hitelnyújtás feltételéül a kormány azt szabta, hogy a BKV valóban átlátható működésű, ellenőrzésű és irányítású vállalat legyen.

A főváros egy összesen 30 milliárd forintos hitelkeretről tárgyal a kormánnyal, amelynek az azonnali veszélyhelyzet elhárítását lehetővé tévő kölcsön mellett része egy reorganizációs programhitel is. Ez utóbbi segítene új működési pályára állítani a közlekedési társaságot - mondta a cég felügyeletével nemrég megbízott főpolgármester-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában.

Horváth Csaba hozzátette: olyan működési programcsomagot kell kidolgozni, amely garantálja, hogy rövid, közép- és hosszú távú intézkedésekkel kivezeti a közlekedési társaságot az adósságspirálból, és alkalmassá teszi arra, hogy a bevételeiből gazdálkodva önfenntartóvá váljon.

A közlekedési cég piaci hitelt már nem tud felvenni, és nehézkesen megy a 80 milliárd forint értékű régebbi kölcsönök megújítása is. Ezekkel a hitelekkel közvetlen probléma mégsincs, az idei évi költségvetésből hiányzó 5 milliárd forint azonban már a BKV napi működését veszélyezteti - fejtegette a főpolgármester-helyettes.

Transzparenciát várnak

A hitelnyújtás feltételéül a kormány azt szabta, hogy a BKV valóban átlátható működésű, ellenőrzésű és irányítású vállalat legyen, hogy olyan visszásságok ne fordulhassanak elő, mint amelyek az elmúlt hetekben napvilágra kerültek. Horváth Csaba megjegyezte: ennek megfelelően kívánják átalakítani a cég irányítási és az ellenőrzési rendszerét, ami néhány héten belül megtörténhet.

A szocialista politikus szerint a BKV ma még inkább egy szocialista nagyvállalatra hasonlít, nem elég transzparens, a cég irányításában alkalmazott korszerűtlen gazdasági modellek pedig nem tudnak alacsonyabb működési költség mellett nagyobb hatékonyságot biztosítani.

A szolgáltatási rendszer hibája is, hogy a BKV ilyen helyzetbe került - vélekedett Horváth Csaba. Mint mondta, a problémát az okozza, hogy a társaság szolgáltatásának valós ellenértékét sem a tulajdonos fővárosi önkormányzat, sem az állam nem fizeti meg. E kérdéseket a főpolgármester-helyettes szerint mindenképpen tisztázni kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×