eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Benyújtották a jövő évi költségvetést az Országgyűlésnek

Benyújtották a jövő évi költségvetést az Országgyűlésnek, a Fidesz a tervezet visszavonását követeli. Két társaság adott be ajánlatot a felszámolás alatt álló diósgyőri kohászat vagyonára. Megemlékezést tartottak a magyar tűzoltók a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás évfordulóján.

Benyújtotta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a pénzügyminiszter. A tervezetből kiderül, hogy jövőre a legfontosabb kiadáscsökkentő lépések között a közösségi közlekedés 40 milliárd, az önkormányzatok támogatása bruttó 120, nettó 85 milliárd, a nyugdíjakra pedig 80 milliárd forinttal fordítanának kevesebbet jövőre. Az ideihez képest az összes kiadáscsökkentés 448 milliárd forint. Oszkó Péter pénzügyminiszter azt mondta: ha az ország fegyelmezett költségvetési politikát folytat, akkor jövőre megindulhat a gazdaság növekedése, és tartható lesz a 3,8 százalékos hiánycél.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt a Fidesz elnöke. Orbán Viktor az ellenzéki párt politikai évadnyitó gyűlésén, a Millenárison azt mondta: elég a megszorításokból és az embereket mindenükből kiforgató szocialista politikából. A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: a benyújtott javaslat olyan, mint egy BKV-költségvetés nagyban, és ugyanoda is vezet.

Támogathatónak tartja a költségvetési tervezet fő számait a szabaddemokraták parlamenti képviselőcsoportja. Kóka János frakcióvezető ugyanakkor elmondta: a közösségi közlekedésben és az önkormányzati fejezetben több kérdés is van, amelyekről tovább egyeztetnének. Megismételte a liberálisok igényét a 17 százalékos, egykulcsos adó bevezetésére. Korábban lemondott parlamenti mandátumáról Fodor Gábor, az SZDSZ volt elnöke, de a pártból nem lépett ki.

Szili Katalin lehet a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma állandó bizottságának elnöke, miután hétfőn távozik az Országgyűlés elnöki tisztségéből. Erről maga a szocialista politikus beszélt a tanácskozás szünetében. Szólt arról is, hogy a fórum következő éves plenáris ülését 2010 szeptemberében fogják megtartani.

Igénybe vehetik a tanulóknak járó közlekedési kedvezményeket a BKV járművein a diákigazolvánnyal még nem rendelkező iskolások is. A fővárosi közlekedési társaság közölte: a szeptemberi diák jegyekhez, illetve bérletekhez a 2009/2010-es tanévre, vagy annak első félévére érvényes iskolalátogatási igazolással lehet hozzájutni.

Két társaság adott be ajánlatot a felszámolás alatt álló diósgyőri kohászati cég, a DAM 2004 Kft. vagyonára - közölte a társaság felszámoló biztosa. Perpék Ildikó elmondta: a benyújtási határidő pénteken járt le. A DAM 2004 Kft. felszámolását június 24-én rendelte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság. A több mint 200 éves múltra visszatekintő diósgyőri kohászat december óta nem termel; dolgozóit folyamatosan bocsátja el.

A vártnál jobban alakult a turisztikai szezon a Balatonnál - közölte a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke egy badacsonyi rendezvényen. Ujhelyi István szerint ez elsősorban a fejlesztések és a marketingmunka eredménye, de - mint fogalmazott - ünneplésre nincs ok, mert sok vállalkozás került krízishelyzetbe a válság miatt. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója azt mondta: ősszel is folytatják a Balaton belföldi reklámozását, mert a régió komoly lehetőségeket kínál az elő- és utószezonban is.

Bűnösnek találta a Nyíregyházi Városi Bíróság Bodnár Lászlót, a Debrecen labdarúgóját halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében. A sportolót egy év fogházbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását egy évre felfüggesztették; mellékbüntetésként 250 ezer forint pénzbüntetést kapott, illetve másfél évre eltiltották a közúti járművezetéstől.

Washingtonban megkoszorúzta a Pentagon közelében felállított 9/11-es emlékművet az amerikai elnök. Korábban Barack Obama a hazafiság, a szolgálat és az emlékezés országos napjává nyilvánította szeptember 11-ét, és egy évvel meghosszabbította azt a rendkívüli állapotot, amelyet a mintegy 3 ezer áldozatot követelő 2001-es merényletek után George Bush akkori elnök vezetett be. Budapesten kék lámpával, szirénaszóval emlékeztek a tűzoltók a 8 évvel ezelőtti, New York-i terrortámadás áldozataira az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Mogyoródi úti épülete előtt. A csaknem 3 ezer halott között 343 tűzoltó volt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×