eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Ötmilliárd forintot kért a főváros a BKV idei működtetésére

Ötmilliárd forintos rövid távú likviditási hitelt kért a főváros a BKV idei működtetésére a kormánytól - közölte Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes a pénzügyminiszterrel és a kancelláriaminiszterrel folytatott munkaértekezlete után a Parlament épületében.

A BKV ügyeiért felelős városvezető azt közölte: a kormány feltétele a bizalom és az átláthatóság helyreállítása volt, hogy olyan visszásságok ne fordulhassanak elő, mint amelyek az elmúlt hetekben kiderültek. Mint mondta, ennek megfelelően kívánják átalakítani a cég irányítási és az ellenőrzési rendszerét.

A fővárosi cég felügyeletével nemrég megbízott főpolgármester-helyettes elmondta azt is, hogy a megbeszélésen szó esett egy hosszú távú finanszírozási hitelről is, amelyet a BKV korszerűsítésére és fejlesztésére fordítanának. Ennek összege Horváth Csaba szerint "nagyságrendileg" 30 milliárd forint, illetve "akkora összeg, amekkorára a BKV-nak szüksége van".

Nem egy egyszerű hitelnyújtásról van szó, hanem egy olyan, hosszú távú reorganizációs programról, amely képes arra, hogy a BKV-t saját lábára állítva egy korszerű, valóban XXI. századi közösségi közlekedési vállalattá válhasson - hangoztatta.

Horváth Csaba a munkaértekezletet értékelve úgy fogalmazott: ma tettünk egy fontos lépést, hogy kimentsük a BKV-t abból az adósságspirálból és csődspirálból, ami felé tart.

Arra a felvetésre, mi történik, ha a BKV mégsem kapja meg a kért összeget, azt mondta: a kormányzat határozott szándéka, hogy partnerként együttműködjön, ezért is állított feltételeket, ezeket pedig a főváros és a BKV teljesíteni akarja.

A megbeszélésen a főváros részéről Steiner Pál, a Fővárosi Közgyűlési szocialista képviselőcsoportjának vezetője és Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke, a kormány részéről pedig Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Oszkó Péter pénzügyminiszter volt jelen.

A múltat fel kívánjuk tárni, hogy helyreálljon a BKV-val szembeni bizalom - hangoztatta Horváth Csaba. Ezzel összefüggésben a következő hónapok feladatairól szólva azt mondta: szeptember 30-áig áttekintik a menedzserszerződéseket, október 30-áig elfogadják az új szabályzatokat, és novemberig elkészítik azt az új üzleti modellt, "amely alapján a BKV hosszú távú jövőjét biztosítani lehet".

Kérdésre azt közölte: minden jogilag megtehető lépést megtesznek annak érdekében, hogy a korábban megkötött menedzserszerződések alapján ne legyenek újabb, nagy összegű kifizetések a cégnél.

Horváth Csaba szavaiból az derült ki, hogy Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a helyén marad, erre utal az, hogy az üzleti tervet a BKV részéről ő készíti a következő időszakban.

Kitért még arra, a kormányzattal tárgyalnak arról, hogy a BKV igazgatótanácsának élére egy kormánymegbízott kerülne. Jelezte azt is: a főváros azt szeretné, ha az új igazgatótanácsba és a felügyelőbizottságba nem politikai, hanem szakmai delegáltak ülnének. Mint fogalmazott, az ellenőrző és irányító testületeket nem fővárosi képviselőkkel, hanem "minden vitán felül álló szakemberekkel" töltenék fel.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×