Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hétezer magyar egészségi állapotát mérik fel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétezer ember egészségfelmérése kezdődik a jövő héten. A válaszadók kisebb csoportján a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását is vizsgálják. Ezek alapján felderíthető az összefüggés a táplálkozási szokások, a tápláltsági állapot és az egyes betegségek között.

Jövő kedden kezdődik és október 30-ig tart az európai lakossági egészségfelmérés magyarországi vizsgálatsorozata. 449 településen 7000 főt kérdeznek meg az egészségi állapotáról, az egészségügyi ellátórendszer igénybevételével kapcsolatos véleményéről, valamint az egészségmegőrzés fontosságáról.

A válaszadók kisebb csoportján a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását is vizsgálják. Ezek alapján felderíthető az összefüggés a táplálkozási szokások, a tápláltsági állapot és az egyes betegségek között. Ez a vizsgálat 120 településen zajlik, és november 30-ig tart.

A vizsgálat része az európai lakossági egészségfelmérésnek, amelyre uniós rendelet szerint ötévente kerül sor. A cél olyan egészség-felmérési gyakorlat kialakítása, mely rendszeresen megbízható adatokat szolgáltat az Európai Unió lakossága körében előforduló egészségproblémák gyakoriságáról, az azokat befolyásoló tényezőkről, valamint az egészségproblémák következtében az egyénre, a családra és a társadalomra nehezedő terhekről.

Mivel a felmérés kiterjed az összes tagállamra, így lehetőséget teremt az adatok nemzetközi szintű összehasonlítására. Az EU reményei szerint az eredmények hozzájárulnak az egészségpolitikai döntések megalapozásához is.

Az unió a hazai felmérést 200 ezer euróval támogatta.