eur:
393.21
usd:
367.89
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György

Jóváhagyta a jövő évi költségvetést a kormány - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta a 2010-es költségvetés tervezetét a kormány. Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta: a büdzsé szigorú, takarékos, de néhány területen többletforrást tartalmaz.

Hozzátette: Magyarországon a válság miatt két év alatt összesen 7,5 százalékkal esik vissza a gazdaság teljesítménye, a költségvetés tervezete azonban a 3,8 százalékos hiánycél teljesítése mellett is lehetőséget ad az adócsökkentésre. Szólt arról is, hogy a takarékosság ellenére vannak a költségvetésben kiemelt feladatok; ezek közé sorolta a közbiztonságot, a fejlesztéseket és a munkahelyteremtést. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: a jövő évi költségvetés még jobban eladósítja Magyarországot, és tele van újabb megszorításokkal. Kóka János, az SZDSZ képviselőcsoportjának vezetője, miután Oszkó Péter pénzügyminiszterrel tárgyalt, azt mondta: a frakció a három évre rögzített adócsökkentési csomag végrehajtását kérte a kormánytól.

Már a minisztériumok is kevesebbet utazhatnak

A minisztériumok idei utazási terveinek felülvizsgálatára, az utazások költséginek csökkentésére utasította a tárcavezetőket a miniszterelnök. Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: Bajnai Gordon az ésszerű gazdálkodás érvényesítése érdekében szigorú és gyors intézkedést vár az ügyben. Szintén a kormányfő utasítására kezdett vizsgálatot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az ITD Hungarynél. Bajnai Gordon azután döntött így, hogy a gazdasági tárca vezetője tájékoztatta őt az általa kezdeményezett ellenőrzés eredményéről. Korábban az Index számolt be arról, hogy egy közbeszerzési eljárást a vezérigazgató egy volt üzlettársának cége nyert el, de a szerződést végül forrásátcsoportosítással indokolva nem írták alá.

Októbertől fix finanszírozás a kórházaknak

Fix finanszírozást vezetnek be a kórházaknál az év hátralévő részében - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás, miután véget ért az a konzultáció, amelyet kórházigazgatók, szakmai szervezetek vezetői kértek a miniszterelnöktől, közölte: a részleteket a jövő hétre dolgozzák ki. Korábban azonnali intézkedéseket sürgetett az egészségügyi intézmények finanszírozásában a Fidesz. Mikola István, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: az áprilisban bevezetett teljesítményalapú rendszer kritikus helyzetet teremtett a kórházak és a szakellátó intézmények működésében.

Falus: nincs influenzajárvány

Az országos tiszti főorvos szerint egyelőre nincs szó influenzajárványról, bár a fővárosban több kisebb járványgóc alakult ki. Falus Ferenc az InfoRádióban hangsúlyozta: a H1N1-es vírus okozta fertőzés hazai megjelenése óta kétezer megbetegedést regisztráltak, az elmúlt 15 hétben a szezonális influenzával és az új típusú influenzával fertőzöttek száma összesen nem érte el a tízezret.

Az állam behajtja a lopáskárt

Egy jogszabály-módosítással kötelezni fogják a kis értékű, tulajdon elleni szabálysértések elkövetőit az okozott kár megtérítésére. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: ha ezt az elkövető nem teszi meg, a kártérítés adó módjára behajtható köztartozássá válik, és az állam az így behajtott pénzt adja oda a sértettnek.

Sztrájkbizottságot alakítottak a mozdonyvezetők

Sztrájkbizottságot alakított a közösségi közlekedés tervezett átalakítása miatt a Mozdonyvezetők Szakszervezete. Az érdekképviselet elsősorban azt kifogásolja, hogy a közlekedési tárca nem tárgyalt érdemben a tervezett intézkedésekről az önkormányzatokkal és a vasutas munkavállalók szervezeteivel.

Kevesebb lesz télen a Maláv-járat

A kereslet visszaesése miatt tíz százalékkal csökkenti téli kapacitásait a Malév, amely három év múlva már nyereséget tervez. A légitársaság döntése nem egyedülálló, miután a gazdasági válság miatt több európai társaság is kevesebb járatot közlekedtet.

Elrendelték a SkyEurope felszámolását

Szlovákiában elrendelték a SkyEurope felszámolását. Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország már közölte, hogy segít visszaszerezni a megvásárolt jegyek árát a pórul járt utasoknak. Morvay György, a központ igazgatója elmondta: a SkyEurope szlovák légitársaság csődje, majd felszámolása után több száz bejelentés érkezett Magyarországról a befizetett, de a cég leállása miatt igénybe nem vett szolgáltatásról.

Német köszönet a határnyitásért

Köszönetet mondott a 20 évvel ezelőtti magyarországi határnyitásért Berlinben a német államfő. Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében a Világ Kultúráinak Házában rendezett ünnepi koncert előtt mondott beszédében Horst Köhler emlékeztetett arra, hogy a vasfüggöny megszüntetésével, majd a szeptember 10-ei határnyitással Magyarország ütötte az első rést a berlini falon.

Megnyílt a BNV

Megnyílt a 113. Budapesti Nemzetközi Vásár; a rendezvény idei díszvendége Kína, mivel az ázsiai ország az idén ünnepli a Magyarországgal való diplomáciai kapcsolatfelvétel 60. évfordulóját. A BNV-n 14 ország 470 kiállítója mutatkozik be 20.400 négyzetméter területen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×