Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormány elfogadta a 2010-es költségvetés tervezetét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feszes és felelősségteljes költségvetést fogadott el a kormány 2010-re - jelentette be a miniszterelnök a kormányülést követően a Parlamentben. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a kormány a költségvetés elfogadását követően is folytatni fogja a válságkezelést.

Takarékos, a növekedés újraindítására képes költségvetést fogadott el kormány 2010-re - jelentette be a miniszterelnök a kormányülést követően a Parlamentben.

Bajnai Gordon elmondta: ahhoz, hogy teljesíthető legyen a jövő évi 3,8 százalékos államháztartási hiánycél, a kormánynak szigorú költségvetési politikát kell folytatnia.

2009-ben és 2010-ben összesen a gazdaság 7,5 százalékos visszaesésre számítanak, ami annyit jelent, hogy csaknem egy hónappal kevesebb bevétel folyik be a költségvetésbe, éppen ezért, tette hozzá, minden területen arányosan, de felelősséggel súlyozva kell visszafogni a kiadásokat.

Hangsúlyozta: takarékos költségvetést fogadtak el, de néhány kiemelt területre több pénzt fordít a kormány: az Út a munkához programra 20 milliárd forinttal, az egészségügyre 15 milliárd forinttal, a rendvédelemre 23 milliárd forinttal.

A miniszterelnök elmondta: gazdaságfejlesztésre 700 milliárd forintot, döntően uniós forrást biztosítanak, a válság miatt pedig 111 milliárd forintot csoportosítanak át a kis és középvállalkozói szektor támogatására.

Hozzátette: a kevesebb állami bevétel miatt az állami kiadások is kisebbek lesznek, így az önkormányzatok 120 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak jövőre, ami 85 milliárdos nettó elvonást jelent, a csökkenő feladatok miatt.

A miniszterelnök szerint az adócsökkentés a legfontosabb eleme a jövő évi költségvetésnek, aminek köszönhetően 2010-ben másfél havi nettó bérrel több maradhat az átlagbért keresők zsebében.

Kiemelte: feszes és felelősségteljes költségvetést készített a kormány, mert szerinte ez kell most ahhoz, hogy Magyarország talpon maradjon és később növekedni tudjon. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a kormány a 2010-es költségvetés elfogadását követően is folytatni fogja a válságkezelést.