eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Ismét szent a béke az MSZP és az SZDSZ között - a nap hírei

Megegyezett a BKV felügyeletével összefüggő kérdésekről a fővárosi MSZP és az SZDSZ. A svéd fővárosban egyeztetett a jövő heti kormányfői találkozóról a magyar és a szlovák külügyminiszter. Az új típusú influenza vírusával fertőződtek meg egy csepeli iskola diákjai. A nap legfontosabb hírei szeptember 5-én.

Megegyezett a BKV felügyeletével összefüggő kérdésekről a fővárosi MSZP és az SZDSZ. Demszky Gábor főpolgármester a szombati koalíciós egyeztetés után azt mondta: érvényben marad a két párt közötti feszültséget korábban kiváltó döntés, amelynek értelmében a jövőben Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes látja el a közlekedési társasággal összefüggő feladatokat a hétfőn lemondott Hagyó Miklós helyett. A BKV költségvetésével összefüggő kérdésekkel Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata főpolgármester-helyettes foglalkozik majd. Demszky Gábor szólt arról is, hogy a jövőben a kormány által a BKV igazgatóságába delegált személy lesz a testület elnöke, és bizonyos összeghatár felett csak az elnök ellenjegyzésével köthet szerződést Kocsis István vezérigazgató. Az összeghatárról még nem állapodtak meg. A főpolgármester a BKV igazgatósága és felügyelőbizottsága teljes megújításáról szóló javaslatát a hónap végén nyújtja be a Fővárosi Közgyűlésnek. A szocialista frakció közölte: az SZDSZ álláspontját elfogadva nyitottak arra, hogy a felügyelőbizottság elnöki posztját átadják az ellenzéknek.

Az MSZP elnöke szerint a következő évben még nem várható az életszínvonal emelkedése. Lendvai Ildikó a szocialisták választmányi ülése után azt mondta: a kormányzó párt feladata az őszi parlamenti ülésszakban a válságkezelés folytatása mellett a távhő általános forgalmi adókulcsának csökkentése, a nyugdíjak értékállóságának, és a 65 év felettiek utazási kedvezményeinek megőrzése, illetve a krízisalap, a panelprogram és a nyugdíjkorrekciós program folytatása lesz. A politikus hangsúlyozta: jövőre tovább emelkedik a közbiztonság költségvetési támogatása, miközben további takarékosságra van szükség a gazdaság és a munkahelyek biztonságának megőrzéséhez. Simon Gábor, a párt választmányi elnöke korábban elmondta: az MSZP kongresszusa december 12-én dönt a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről, az országos választási listáról és a választási programról. A Fidesz közölte: az MSZP képtelen megoldani Magyarország valódi problémáit, ezért az országnak mielőbbi változásra van szüksége.

A Fidesz kifizeti a pénzbüntetését azoknak a szlovákiai magyaroknak, akiket a magyar nyelv használatáért büntetnek meg. Ezt Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte. A politikus a Somogy megyei Kötcsén rendezett Polgári Pikniken azt mondta: jogi segítséget is biztosítanak azoknak a szlovákiai magyar állampolgároknak, akik felhívják a Fidesz Új Demokrácia Központját.

A svéd fővárosban egyeztetett a jövő heti kormányfői találkozóról a magyar és a szlovák külügyminiszter. Balázs Péter az európai uniós tagországok diplomáciai irányítóinak stockholmi tanácskozása után a Távirati Irodának adott interjúban emlékeztetett: Magyarország a szlovákiai magyarság ellen irányuló, az Európai Unió értékrendjével összeegyeztethetetlen lépésnek tekinti a szlovák államnyelvtörvény módosítását, amely korlátozza a kisebbségek anyanyelvének közügyekben való használatát. Hozzátette: Budapest elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy Pozsony megakadályozta Sólyom László államfő részvételét a Révkomáromban felállított Szent István-szobor augusztusi avatásán. Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök szeptember 10-én, a Nógrád megyei Szécsényben találkozik. A szlovák kormányfő szóvivője korábban jelezte: Robert Fico minden témáról kész tárgyalni, amit a magyar fél napirendre tűz.

Összesen 295 alkalommal riasztották a tűzoltókat a péntek éjszakai vihar miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szentes György az Inforádióban elmondta: senki nem sérült meg; a tűzoltókat elsősorban kidőlt fák, megrongálódott háztetők és leszakadt vezetékek miatt hívták. Szólt arról is, hogy a legtöbb riasztás az ország keleti feléből érkezett a katasztrófavédelemhez: Csongrád megyében 90, Békésben 78, Borsod-Abaúj-Zemplénben 37, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 33 alkalommal riasztották a tűzoltókat a vihar miatt.

A főváros több pontján is rendbontások voltak a szombati melegfelvonulás után - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Tafferner Éva elmondta: az ellentüntetők a Városháza parknál és az Astoriánál kövekkel és üvegekkel dobálták meg a felvonulást biztosító rendőröket, egy nőt megvertek, két gépjárművet, köztük egy rendőrautót megrongáltak. Hozzátette: a hatóságok 32 embert állítottak elő. Az egy hete kezdődött Budapest Pride rendezvénysorozat záró programjának résztvevői a Hősök terétől az Andrássy úton át az Erzsébet térig vonultak.

Az új típusú influenza vírusával fertőződtek meg a csepeli Adu Oktatási Központ Táncsics Mihály utcai iskolájában megbetegedett gyerekek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A tájékoztatás szerint a betegektől vett 8 mintából 4 volt pozitív és nemcsak a diákoknál, hanem a tanároknál is igazolták a vírust. Falus Ferenc országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint senkit nem kell kórházban kezelni. Sepsi Zsigmond, az oktatási központ vezetője közölte: eddig több mint 110 gyerek és 7 pedagógus lázasodott be az iskolában, de a tömeges megbetegedés egyelőre csak az intézmény Táncsics Mihály utcai épületét érinti. Az oktatási központban mindent fertőtlenítettek; az iskola vezetése vasárnap dönt arról, hogy hétfőn kinyitják-e az intézményt.

Levették a lélegeztető gépről Bujtor Istvánt. A veszprémi színház igazgatóját naponta többször is felébresztik a város kórházában. A Bors című napilap azt írta: a művész jól reagál a kezelésekre, visszajelzéseket ad a környezetének, és kisebb mozdulatokkal már kommunikációra is képes. Bujtor Istvánnak egy hónapja állt le a keringése, ezután életmentő beavatkozást hajtottak végre rajta.

A magyar labdarúgó válogatott 2-1-re kikapott Svédországtól a Puskás Ferenc stadionban rendezett labdarúgó világbajnoki-selejtező mérkőzésen. Magyarország jelenleg a 2. helyen áll a csoportban, és szerdán, szintén hazai pályán a portugálokat fogadja.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×