eur:
393.08
usd:
367.46
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Bajnai: A kisebbségek ügye szent és sérthetetlen

Nagyon káros az, amikor egyes szélsőséges szlovák politikusok megélhetési nacionalizmust folytatnak - nyilatkozta az InfoRádiónak a magyar miniszterelnök. Bajnai Gordon szerint északi szomszédunk valós belpolitikai gondjait akarja elfedni a kisebbségi ügyekkel. A kormányfő azt mondta: ezeknek a kérdéseknek vissza kellene térni a kétoldalú kapcsolatok érinthetetlen, szent dolgai közé. Bajnai Gordon a Nógrád megyei Szécsényben találkozik majd szeptember 10-én Robert Fico szlovák miniszterelnökkel.

Az lenne jó, ha a szlovákiai magyar kisebbség ügyét és a két ország viszonyát ki lehetne emelni a szlovák belpolitika viszonyai közül - mondta az InfoRádiónak Bajnai Gordon. A kormányfő szerint Szlovákia polgárai abban érdekeltek, hogy Magyarországgal jó viszonyt tartsanak fent.

Nagyon káros, amikor egyes, megélhetési nacionalizmust folytató szélsőséges szlovák politikusok a kisebbségi ügyét használják arra, hogy elfedjenek valós problémákat - hangsúlyozta.

Előnyös lenne, ha a belpolitika, a hatalmi motivációk kikerülnének a kétoldalú kapcsolatokból, és a kisebbségek ügye visszatérne a kapcsolatok érinthetetlen, szent dolgai közé - emelte ki a miniszterelnök. Bajnai Gordon közölte: mindent meg kell tenni a kapcsolatok normalizálásért, de folyamatosan ki kell állni az elveink és értékeink mellett.

A kormányfő hozzátette: az EU-ban létező erkölcsi normákat szeretné érvényesíteni és számon kérni az országon belül és az együttműködő partnerállamokban is.

Bajnai Gordon megjegyezte azt is, fontos, hogy ebben a kérdésben lényegében egység van szokásos belpolitikai hangnemhez képest, és mindenki felvállalja a magyar kisebbség ügyét.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×