Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Aki megoldja a tömegközlekedés finanszírozását, az megnyeri az önkormányzati választásokat\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A BKV körüli botránynak nagyon komoly politikai tétje is van - jelentette ki a főpolgármester a köztelevízió reggeli műsorában. Demszky Gábor szerint az államnak több pénzt kell adnia a tömegközlekedés finanszírozására.

Aki megoldja a fővárosi tömegközlekedés finanszírozását, az megnyeri az önkormányzati választásokat - Demszky Gábor ez a BKV körüli botrány politikai tétje. A főpolgármester a Magyar Televízió Nap-Kelte című műsorában azt mondta: az amúgy is eladósodott közlekedési társaságnak újabb, 30 milliárdos hitelre lenne szüksége, amelyet a központi költségvetéstől remélt pénzből fizetnének vissza.

Persze azt ő is tudja, hogy az államtól soha nem kapott annyit a cég, amennyire szüksége lett volna az üzemeltetéshez és a fejlesztéshez. A BKV nem finanszírozott vállalat, ez az alapvető probléma. Nem oldotta meg ezt eddig egyetlen kormány sem, hanem görgetik a problémát. Minősíthetetlen, ami történik - mondta a főpolgármester.

Demszky Gábor elképesztőnek tartja, hogy a válságkezelő kormány pénzt vesz el a közösségi közlekedéstől, akkor is, ha a MÁV-tól és nem a BKV-tól. Az Európai Unió minden irányelvének ellentmond az, hogy a tömegközlekedésből vegyék ki a pénzt. A fenntartható városfejlesztéshez hozzátartozik, hogy van normálisan működő tömegközlekedés. Magyarországon igazán ez csak egy nagyvárosban problémás, Budapesten - tette hozzá a városvezető.

A főpolgármester rámutatott, hogy 2006 előtt nem voltak olyan botrányok a BKV-nál, mint amilyen most a felháborítóan magas összegű végkielégítések és egyéb vezetői juttatások miatt kirobbant.

Ugyanakkor Demszky Gábor mentegette az igazgatóság és a felügyelőbizottság visszahívott tagjait, akik szerinte nem tudhattak arról, hogy kinek mennyi pénzt fizet a BKV. Ha egy vállalat titoktartásért fizet, akkor ezek a tagok hogyan tudhattak volna az ügyekről? - méltatlankodott a főpolgármester.

Szocialista helyettesét, a BKV felügyeletéről azonban hibáztatta, mert szerinte Hagyó Miklós nem visz végig ügyeket, és nem azzal foglakozik, ami a feladata volna.

Demszky Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy az ellenzék is szerepet kapjon a BKV felügyeletében, de az sem kizárt, hogy erre a feladatra egy új főpolgármester-helyettest választ a fővárosi közgyűlés, amely még ebben a hónapban megtárgyalja a BKV vezetőinek juttatásait megkurtító javaslatot.