eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk

"Aki megoldja a tömegközlekedés finanszírozását, az megnyeri az önkormányzati választásokat"

A BKV körüli botránynak nagyon komoly politikai tétje is van - jelentette ki a főpolgármester a köztelevízió reggeli műsorában. Demszky Gábor szerint az államnak több pénzt kell adnia a tömegközlekedés finanszírozására.

Aki megoldja a fővárosi tömegközlekedés finanszírozását, az megnyeri az önkormányzati választásokat - Demszky Gábor ez a BKV körüli botrány politikai tétje. A főpolgármester a Magyar Televízió Nap-Kelte című műsorában azt mondta: az amúgy is eladósodott közlekedési társaságnak újabb, 30 milliárdos hitelre lenne szüksége, amelyet a központi költségvetéstől remélt pénzből fizetnének vissza.

Persze azt ő is tudja, hogy az államtól soha nem kapott annyit a cég, amennyire szüksége lett volna az üzemeltetéshez és a fejlesztéshez. A BKV nem finanszírozott vállalat, ez az alapvető probléma. Nem oldotta meg ezt eddig egyetlen kormány sem, hanem görgetik a problémát. Minősíthetetlen, ami történik - mondta a főpolgármester.

Demszky Gábor elképesztőnek tartja, hogy a válságkezelő kormány pénzt vesz el a közösségi közlekedéstől, akkor is, ha a MÁV-tól és nem a BKV-tól. Az Európai Unió minden irányelvének ellentmond az, hogy a tömegközlekedésből vegyék ki a pénzt. A fenntartható városfejlesztéshez hozzátartozik, hogy van normálisan működő tömegközlekedés. Magyarországon igazán ez csak egy nagyvárosban problémás, Budapesten - tette hozzá a városvezető.

A főpolgármester rámutatott, hogy 2006 előtt nem voltak olyan botrányok a BKV-nál, mint amilyen most a felháborítóan magas összegű végkielégítések és egyéb vezetői juttatások miatt kirobbant.

Ugyanakkor Demszky Gábor mentegette az igazgatóság és a felügyelőbizottság visszahívott tagjait, akik szerinte nem tudhattak arról, hogy kinek mennyi pénzt fizet a BKV. Ha egy vállalat titoktartásért fizet, akkor ezek a tagok hogyan tudhattak volna az ügyekről? - méltatlankodott a főpolgármester.

Szocialista helyettesét, a BKV felügyeletéről azonban hibáztatta, mert szerinte Hagyó Miklós nem visz végig ügyeket, és nem azzal foglakozik, ami a feladata volna.

Demszky Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy az ellenzék is szerepet kapjon a BKV felügyeletében, de az sem kizárt, hogy erre a feladatra egy új főpolgármester-helyettest választ a fővárosi közgyűlés, amely még ebben a hónapban megtárgyalja a BKV vezetőinek juttatásait megkurtító javaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×