Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oszkó: 400 milliárddal kevesebb lesz a bevétel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
övőre a 2009-ben vártnál 400 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számol a költségvetés, így ekkora további megtakarításra van szükség - ismertette Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdán kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: jelentősebb tartalékot képez a kormány a jövő évi költségvetésben a világgazdaság bizonytalansága miatt

A központi költségvetésből érhető el mintegy 200 milliárd forint megtakarítás, a többi az önkormányzatok és a közösségi közlekedés működésének átalakításából származhat.

Az önkormányzatok az eddiginél nagyobb gazdálkodási szabadságot élveznek, csökkennek feladataik, és a kizárólag hazai finanszírozású fejlesztéseket szüneteltetik.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a hirtelen és jelentős mértékű gazdasági visszaesés után a gazdaságpolitikának köszönhetően gyors kilábalásra számít a kormány Magyarországon; a jövő évi költségvetés már előkészíti a gazdaság növekedési pályára állítását.

A tervek szerint a kabinet jövő héten fogadja el a 2010-es büdzsét és pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek.

Jelentősebb tartalék

Jelentősebb tartalékot képez a kormány a jövő évi költségvetésben a világgazdaság bizonytalansága miatt - jelentette be Oszkó Péter.

Legalább 50-60 milliárdot szánnak az általános tartalékra, a kamatpálya bizonytalansága miatt kamatkockázati tartalékra 30-50 milliárdot, míg a stabilitási tartalék 60-80 milliárdot tehet ki a 2010-es büdzsében - mondta.