Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sió László: Az iskolai napközi megszüntetésére készül a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az önkormányzatoktól tervezett 120 milliárd forintos költségvetési elvonás leginkább az oktatási intézményeket sújtja majd, hiszen ezek jelentenek a legnagyobb kiadást a helyhatóságok számára - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Sió László, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője. Hozzátette: az oktatási törvény módosításával mintegy 40 milliárdot takarítana meg a kormány.

Az oktatásból kivont 20-25 milliárd forint is iskola- és óvodabezárásokhoz, valamint intézmény-összevonásokhoz vezetett - mondta a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője, aki szerint intézmények összevonásával már nem lehet spórolni az oktatásban. Hozzátette: az összevonható iskolák már elveszítették önállóságukat.

A jövőben csak azon lehet megtakarítani, ha csökken az iskolában töltött, finanszírozott idő, azaz megszűnnek a délutáni foglalkozások, a sportolási lehetőség, a napközi. A politikus szerint a kormány éppen erre készül, az oktatási törvény módosításával.

Sió László szerint ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy tovább nő a különbség a gazdag és a szegény családok gyerekei között, hiszen lesznek, akik ki tudják majd fizetni gyermeküknek a délutáni foglalkozásokat, míg mások lemaradnak ezekről.

Hangsúlyozta: bár a kormány azt állítja, hogy az önkormányzatoktól elvonandó 40 milliárd forintos tétel nem hozza hátrányos helyzetbe az oktatást, ez azonban nehezen hihető, mivel a helyhatóságok számára a legnagyobb kiadást az oktatási intézmények fenntartása jelenti.

A forráshiány miatt várhatóan arra sem lehet számítani, hogy felgyorsul az iskolafelújítási program, ehhez ugyanis az önkormányzatoknak saját forrásra lenne szükségük, de erre nincs keretük. Ráadásul nemcsak az iskolák felújítását kell elvégezniük az önkormányzatoknak, hanem várhatóan a bölcsődei férőhelyeket is bővíteniük kell.

Hanganyag: Mong Attila