eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk

A válságkezelés egyik legfontosabb állomása - a nap legfontosabb hírei

A válságkezelés egyik legfontosabb állomásának nevezte a 2010-es költségvetés elfogadását a miniszterelnök. Bajnai Gordon a jövő évi büdzsé tervezetét első olvasatban tárgyaló rendkívüli kormányülés elején azt mondta: a válság még tart, ezért további takarékosságra van szükség.

Szollár Domokos kormányszóvivő az ülés után arról számolt be, hogy nem volt érdemi vita a jövő évi költségvetés tervezetéről, a készülő normaszöveg apróbb módosításairól egyeztettek a kormánytagok. Varga István gazdasági miniszter közölte: a javaslat alapján jövőre megmarad az állami hozzájárulás az innovációs alapban. Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője úgy nyilatkozott: a költségvetés tervezete a jövő feléléséről szól. Közben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége teljesíthetetlennek nevezte a helyhatóságokat érintő 120 milliárd forintos forráskivonást.

Az ÁSZ hiányosnak tartja a zárszámadást

A korábbi évekhez hasonlóan a tavalyi zárszámadást is hiányosnak tartja az Állami Számvevőszék. A szakértői jelentés szerint a 2008-as költségvetés végrehajtása nem kellően átlátható, követhetetlenek a kitűzött célok és azok megvalósulásai. Az ÁSZ kifogásolja azt is, hogy a jelenlegi megjelenítésben az egyes évek nem összevethetők, mert változó a beszámolók információtartalma.

Szeptember 10-én lesz a Bajnai-Fico találkozó

Jövő csütörtökön találkozik egymással Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök, a magyar-szlovák határ közelében, magyar oldalon - mondta a kormányszóvivő az InfoRádióban. Szollár Domokos hozzátette, hogy a pontos helyszínről még nem döntöttek. Közben hivatalában fogadta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét Sólyom László államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a találkozón áttekintették az augusztus 21-ei komáromi szoboravatás ügyét, illetve általában a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekkel kapcsolatos kérdéseket. Brüsszelben tüntetést tartottak a szlovák nagykövetség előtt a szlovákiai államnyelvtörvény ellen. A demonstráción Szájer József, az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának vezetője azt mondta: Európának nem csak szavakban, hanem a valóságban is támogatnia kellene a jogegyenlőséget. A Civil Összefogás Fórum a budapesti Szlovák Nagykövetség épülete előtt tartott tiltakozó demonstrációt, Dunaszerdahelyen pedig több ezer szlovákiai magyar követelte a nemzeti kisebbségek jogainak következetes tiszteletben tartását és kiszélesítését. A helyi stadionban tartott demonstráción tiltakoztak a most hatályba lépett szlovák államnyelvtörvény- módosítás ellen is.

Az MTA elnöke szerint látványosan megbukott az elmúlt évek oktatáspolitikája

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint látványosan megbukott az elmúlt évtizedek hibás vagy nem létező oktatáspolitikája. Pálinkás József a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén azt mondta: Magyarországnak erkölcsi, szellemi és lelki megújulásra van szüksége, amelybe az egyetemistáknak, főiskolásoknak is be kellene kapcsolódni. Az oktatásban szükséges változások között említette az egyetemi tanári kinevezések gyakorlatának szigorítását, valamint a korrupció megszüntetését és a pazarlást segítő finanszírozás megváltoztatását. Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi közoktatási tanévnyitón arról beszélt, hogy az oktatási rendszer súlypontját a piacon használható képességek átadására kell helyezni. Reggel 1 millió 348 ezer tanuló számára ért véget a nyári vakáció, és kezdődött meg a tanítás az ország általános, illetve középiskoláiban.

Nagymamájához került a Kislétán megsebesített kislány

Hazaengedték a kórházból azt a roma 13 éves kislányt, akit édesanyjával együtt még augusztus 3-ára virradó éjjel támadtak meg Kislétán - erősítette meg a sajtóinformációkat a település polgármestere. Pénzes Sándor elmondta: a súlyosan megsérült kislány négyhetes gyógykezelés után hétfő délután hagyta el a nyíregyházi kórházat. Hozzátette: a gyermek, akit a támadásban meghalt édesanyja egyedül nevelt, a nagymamájához került.

Nem zárnak be a VI. kerületi vendéglők

Nem zárnak be este 10 óra után a most hatályba lépett csendrendelet ellenére a VI. kerületi vendéglők és szórakozóhelyek. Az üzemeltetőket tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesülete közölte: a civilek és az önkormányzat között létrejött megállapodás szerint szeptember 10-éig nem hajtják végre a rendeletet, az üzletek az eddig megszokott módon és ideig tartanak nyitva ebben az időszakban is.

A II. világháború kirobbanására emlékeztek a 70. évfordulón Gdanskban

Németország az európai történelem legtragikusabb fejezetét nyitotta meg a II. világháború kirobbantásával - mondta a német kancellár. Angela Merkel a Gdansk közelében tartott megemlékezésen fejet hajtott a háború 60 millió áldozatának emléke előtt. A 70 évvel ezelőtt kezdődött eseményekre lengyel állami vezetők, diplomaták és egykori katonák, valamint több ország miniszterelnökének és államfőjének részvételével emlékeztek.

Rendeződött az orosz-ukrán gázkérdés

Oroszország és Ukrajna rendezte minden, a gázellátással összefüggő vitáját - közölte az ukrán kormányfő. Julija Timosenko ezt azután jelentette be, hogy a lengyelországi Sopotban tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel. A két kormányfő elmondta: Ukrajnának csak azt a gázt kell kifizetnie, amit ténylegesen felhasznált.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×