eur:
392.84
usd:
367.89
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Index: százmilliós adótartozása van a monoki polgármester volt cégének

Hitelezők 112 millió forintos követelése miatt felszámolás folyik a monoki Reneszánsz Kastélyszálló Kft. ellen, amely jelenleg is a cég egyik korábbi tulajdonosa, a monoki polgármester lakcímére van bejelentve - írta az index.hu pénteken. Szepessy Zsolt László az MTI-nek azt mondta: a céget több éve eladta, akkor semmilyen adótartozása nem volt a társaságnak.

A hírportál közölte azt is: a cég százmilliós adótartozása mellett nem fizetett vissza húszmillió forintnyi állami támogatást és eladta az annak fedezetéül szolgáló kastélyt.

Mint írta, a felszámolás alatt álló Reneszánsz Kastélyszálló, Pincészet és Szőlőbirtok Kft. felkerült az APEH csütörtökön publikált feketelistájára, a cégnél jogerősen 100.053.000 forintos adóhiányt találtak. Mivel ehhez 88 millió 733 ezer forintnyi úgynevezett jogkövetkezmény, tehát pótlék és bírság társul, a cég jogerős köztartozása 188 millió 786 ezer forint.

Közlése szerint a kft.-nek jelenleg két tulajdonosa van: a Nyíregyházán élő Szepessy Orsolya és a Monokon lakó Fábri Arnold. "Korábban azonban, lényegében az akkor még Szepessy Pincészet és Szőlőbirtok Kft.-nek hívott társaság 2003-as megalakulásától 2005 decemberéig tulajdonosa volt Szepessy Zsolt László, Monok jelenlegi, a segélyezés átalakításával országos ismertségre szert tevő polgármestere is".

A társaság ellen az idén áprilisban indult felszámolási eljárás. Túróczi János, a felszámolást végző Credit-Audit Kft. felszámolóbiztosa az Indexnek elmondta: négy hitelező összesen 112 millió forintnyi követelést jelentett be. A cég főként az államnak adósa, a 112 millióból az adóhivatal nem egészen 90 millió forintnyi követelése a legnagyobb tétel.

Túróczi János a hírportál azon kérdésére, hogy mivel magyarázható a korábban bejelentett és most jogerősként nyilvánosságra hozott követelés közötti jelentős különbség, azt válaszolta: az APEH-et érdemes megkérdezni, miért jelentett be a felszámolónak egészen más követelést, mint amennyit ő nyilvántart. Elmondta azt is, hogy a vállalkozás további 20 millió forintnyi közpénzzel is adós, ekkora támogatást kapott korábban az akkor még tulajdonában álló kastélyra. Emellett van két, fejenként nagyjából egy-egy millió forintra váró hitelező, ezek egyike kezdeményezte egyébként a felszámolást - írta az index.hu.

Kitért arra: "a támogatás fejében az állam ugyan bejegyezte az akkor a Szepessy Pincészet tulajdonában álló ingatlanra a zálogjogát, de minden ilyen esetben az a szokásos eljárás, hogy bejegyzik az elidegenítési és terhelési tilalmat is. Monokon azonban ez a szokásoktól eltérően nem történt meg, legalábbis nincs nyoma a nyilvános földhivatali adatbázisban. Így a kastély időközben már kétszer is gazdát cserélt, az állam pedig futhat a pénze után, a felszámolásban nem lesz zálogjogosult, mert nincs meg a zálogtárgy."

Az Index szerint Szepessy Zsolt László jelenleg is tulajdonosa egy építőipari vállalkozásnak, amely ellen bírósági és APEH-végrehajtás is indult az elmúlt években.

Emlékeztetett arra, hogy Monok független polgármestere a segélyezés átalakítására tett helyi kísérleteivel lett ismert országszerte. Tavaly áprilisban úgy döntött, hogy megvonja a tanköteles gyerekek után járó támogatást azoktól a monoki családoktól, amelyek nem járatják óvodába vagy iskolába gyermekeiket. Ezután a szociális segély kifizetését kötötte kötelező közmunkához. A gyakorlat törvényellenességét 2008. június 16-án mondta ki a kisebbségi ombudsman - írták.

Szepessy Zsolt az MTI megkeresésére azt mondta: felháborító és lejárató a cikk. Közölte, hogy a céget még 2004-2005 körül eladta, kiszállt a vállalkozásból, és akkor semmilyen adótartozása nem volt a társaságnak, és eljárás sem folyt ellene. A polgármester hozzátette: jogi lépéseket tervez azok ellen, akik megsértik a jó hírét.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×