Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Illegális őssejtkezelés - a páciensek nem büntethetők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd szerint az illegális őssejt-kezelésen átesetteket nem lehet felelősségre vonni. Ábrahám László szerint ugyanakkor, ha kiderül, hogy becsapták a betegeket, mert őssejt helyett sóoldatot adtak be nekik, akkor ők lesznek a sértettek, és kártérítést követelhetnek. Ha ez beigazolódik, akkor a gyanúsítottak nem tiltott emberi test felhasználásával, hanem csupán csalással vádolhatók. Ez utóbbinak pedig lényegesen enyhébb a büntetése.

Az őssejtkezelésbe bevont betegek nem vonhatók felelősségre - véli Ábrahám László ügyvéd, hiszen az ügyfelek joggal bízhattak abban, hogy a megfelelő engedélyek birtokában végzi el rajtuk a beavatkozást az intézmény.

Elmondta azt is: ha csupán emberi test tiltott felhasználását követték el a gyanúsítottak, akkor legfeljebb 3 éves szabadságvesztéssel büntethetők, ha ezt foglalkozás körében követték el, akkor akár 5 évig is, de további minősítésként merülhet fel a bűnszövetség vagy az üzletszerűség.

De ha az igazolódik be, hogy nem is őssejtkészítményt, hanem sóoldatot adtak a pácienseknek, akkor az csalásnak minősül, így valószínűleg kevesebb, mint három éves szabadságvesztésre ítélhetők.

A rendőrség munkatársa azonban cáfolta azokat a lapértesüléseket, amely szerint nem őssejtkezelést végeztek volna az érintettek. A Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője hozzátette: az őrizetbe vételt, majd az előzetes letartóztatást azért kezdeményezték, mert fennállt annak lehetősége, hogy a gyanúsítottak befolyásolnák a tanúkat, megsemmisítenének tárgyi bizonyítékokat, vagy egyszerűen megszöknek.

Bucsek Gábor azt megerősítette, hogy a páciensek között gyermek is volt, arról azonban egyelőre nem számolt be, hogy Budapesten kívül mely vidéki városban végeztek még ilyen beavatkozást, és arról sem, hogy a gyanúsítottak hogyan vették fel a kapcsolatot az ügyfelekkel.

Hanganyag: Gál Ildikó