eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Illegális őssejtkezelés - a páciensek nem büntethetők

Az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd szerint az illegális őssejt-kezelésen átesetteket nem lehet felelősségre vonni. Ábrahám László szerint ugyanakkor, ha kiderül, hogy becsapták a betegeket, mert őssejt helyett sóoldatot adtak be nekik, akkor ők lesznek a sértettek, és kártérítést követelhetnek. Ha ez beigazolódik, akkor a gyanúsítottak nem tiltott emberi test felhasználásával, hanem csupán csalással vádolhatók. Ez utóbbinak pedig lényegesen enyhébb a büntetése.

Az őssejtkezelésbe bevont betegek nem vonhatók felelősségre - véli Ábrahám László ügyvéd, hiszen az ügyfelek joggal bízhattak abban, hogy a megfelelő engedélyek birtokában végzi el rajtuk a beavatkozást az intézmény.

Elmondta azt is: ha csupán emberi test tiltott felhasználását követték el a gyanúsítottak, akkor legfeljebb 3 éves szabadságvesztéssel büntethetők, ha ezt foglalkozás körében követték el, akkor akár 5 évig is, de további minősítésként merülhet fel a bűnszövetség vagy az üzletszerűség.

De ha az igazolódik be, hogy nem is őssejtkészítményt, hanem sóoldatot adtak a pácienseknek, akkor az csalásnak minősül, így valószínűleg kevesebb, mint három éves szabadságvesztésre ítélhetők.

A rendőrség munkatársa azonban cáfolta azokat a lapértesüléseket, amely szerint nem őssejtkezelést végeztek volna az érintettek. A Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője hozzátette: az őrizetbe vételt, majd az előzetes letartóztatást azért kezdeményezték, mert fennállt annak lehetősége, hogy a gyanúsítottak befolyásolnák a tanúkat, megsemmisítenének tárgyi bizonyítékokat, vagy egyszerűen megszöknek.

Bucsek Gábor azt megerősítette, hogy a páciensek között gyermek is volt, arról azonban egyelőre nem számolt be, hogy Budapesten kívül mely vidéki városban végeztek még ilyen beavatkozást, és arról sem, hogy a gyanúsítottak hogyan vették fel a kapcsolatot az ügyfelekkel.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×