Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A legtöbben nem standolnak havonta a Velencei-tónál és a Balatonnál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az esetek jelentős részében - mintegy 50 százalékában - nem folytatnak havi standolást a Velencei-tó és a Balaton környékén működő vendéglátóipari egységek munkatársai, s a legtöbb helyen egyáltalán nincs is meg a készletforgalmi szabályzat - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Régiós Parancsnoksága az MTI-vel csütörtökön.

Folyamatosan zajlanak az ellenőrzések a Velencei-tó és a Balaton környékén, utóbbi helyszínen három régiós parancsnokság működik együtt - mondta el a közép-dunántúli régiós parancsnok bűnügyi helyettese.

Rozs Viktor pénzügyőr őrnagy az eddigi ellenőrzésekről szólva rámutatott: leginkább a jövedéki területre koncentrálnak, igyekeznek felderíteni az az áruk eredetével, a termékekkel való visszaéléseket, továbbá a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztását is.

Elmondta, hogy a havi standolás elmulasztása miatt első esetben 10 ezer forint bírságra számíthat a kereskedő, ám ha egy második ellenőrzés során is hasonlóan cselekedik, a bírság mértéke magasabb lesz az alapesetnél.

Az előző év azonos időszakához képest a régiós parancsnokság területén az elkövetési érték 16, a lefoglalt áruk értéke pedig 20 százalékkal növekedett. A félév során a pénzügyőrök például Fejérben megállítottak egy olyan kamiont, amely 57 millió forint összértékben, összesen 13 ezer üveg zárjegy nélküli whisky-t tartalmazott.

Rozs Viktor elmondta: a nyár folyamán a Velencei-tó mellett a rendőrséggel közösen elindították az "1 rendőr - 1 vámos" akciót, amelynek lényege, hogy egy vámos és egy rendőr, párt alkotva területi ellenőrzést folytat a tónál, ezzel is növelve a látható jelenlétet a Velencei-tó mellett.