Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ugrásszerűen nőtt a határsértők száma Békésben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ugrásszerűen nőtt az illegális határátlépők és az embercsempészések száma Békés megyében - írta keddi számában a Békés Megyei Hírlap.

Míg tavaly 161 határsértést regisztráltak a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozó 178,1 kilométer hosszúságú magyar-román határszakaszon, addig az idén, az első félévben már 215-öt. Hasonlóan növekvő tendenciát mutat az embercsempészet is, hiszen 2008-ban 13, ez évben pedig eddig már 29 eljárás indult ilyen ügyben.

A jellemzően iraki, iráni és afgán határsértők számának emelkedését a lap annak tulajdonítja, hogy újabban az embercsempészek a görögországi táborokból gyűjtik össze a menekülteket és navigálják őket nyugat felé. Görögországban ugyanis megteltek a befogadóállomások, a hatóságok elutasítják a menekültstátus iránt kérelmeket és visszaküldik az embereket a származásuk szerinti országba. Õk azonban nem haza utaznak, hanem Magyarországot érintve Nyugat-Európába igyekeznek eljutni.

A határrendészek a zöldhatáron hőkamerával, éjjellátóval, az átkelőhelyeken pedig szén-monoxid mérővel, ipari endoszkóppal, nagy teljesítményű lámpákkal kutatnak a határsértők után.

A gyulai határátkelőhelyen például tavaly 73 embert fogtak el, az idén már 137-et. A legutóbb néhány hete egy görög kamionból 37 afgán és egy iraki férfi került elő, akiket a magyar és román határrendészek közösen találtak meg.