Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb kétségek Ophélie halála kapcsán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyolc hónap után sincs magyarázat arra, hogyan és hol veszítette életét Ophélie Bretnacher. A Budapesti Rendőr-főkapitányság továbbra is emberrablás ügyében nyomoz. Az egyik bulvárlap szerint a nyomozás során nyilvánosságra hozott térfigyelő kamerák felvételein nem is a 22 éves lány, hanem egy dublőr szerepel.

A barátai elmondása szerint december 4-én, eltűnése estéjén Ophélie több sört és felest ivott, ám a térfigyelő kamerák egy határozott léptű, leszegett fejű fiatal lányt mutatnak. Egy Pepe fedőnevű magyar hírszerző szerint ebből arra lehet következtetni, hogy nem Ophélie, hanem egy dublőr látható a felvételeken - írja a Bors. A férfi szerint ennek az volt a célja, hogy elhitessék az emberekkel: a lány - bár egy II. kerületi albérletben lakott - a Duna felé haladt, olyan irányban, ahol sok térfigyelő kamerát szereltek fel.

Az utolsó kocka, amelyen látható a lány, Budapest belvárosában, a Zrínyi utca és az Akadémia utca sarkán, a Roosevelt térnél készült éjjel háromnegyed egykor. Bár a térfigyelők nem folyamatos képet mutatnak, hanem körülbelül 10 másodpercenként frissülnek; így is magyarázatra szorul, hogyan tudott Ophélie megtenni másfél-három percnyi utat úgy, hogy azt a kamerák egyszer sem rögzítették. Kérdés az is, a rendőrség miért csak napokkal később kérte be a Hotel Intercontinental tetején lévő kamera képeit, ugyanis szakértők szerint annak látnia kellett a lányt. A rendőrség kérése idején ugyanis a képeket már nem tárolta a rendszer.

Annyi bizonyos, hogy Ophélie halálát fulladás okozta. Ám az kérdés, hogy ez valóban a Dunában, vagy netán egy kád vízben következett-e be. Cáfolhatónak tűnik az is, hogy Ophélie felment a Lánchídra. Bár a táskáját ott találták meg, a híd alatt lakó hajléktalanok és az ott állomásozó taxisok nem emlékeztek arra, hogy láttak volna valakit a hídon vagy hogy onnan a vízbe esett volna valaki; és a kamerák sem rögzítették a hídra lépés mozzanatát. A felvételek alapján a lány nem viselt kesztyűt, ám a híd vizsgálata során semmilyen DNS-mintát vagy elemi szálat nem találtak - igaz, hogy a helyszínelésre csak az eltűnést követő 3. napon került sor.

Az már korábban kiderült, hogy a lány alkoholszintje alig egy ezrelék volt. Vagyis ha igaz, hogy Ophélie annyit ivott, mint azt barátai állítják, akkor a szórakozóhelyről való távozása és halála között el kellett telnie legalább 10 órának, hogy a véralkoholszint ekkora értékre csökkenjen. Így a halál beállta december 5-e dél körül lenne.

Nem sziklaszilárd a holttest felfedezésének a helye sem. Ha ugyanis Ophélie teteme február 12-én valóban a Dunát a csepeli kikötőtől leválasztó gát belső oldalán, a bejárattól harminc-negyven méterrel feljebb került elő, akkor a testnek egy ideig árral szemben kellett úsznia.

A Bors cikke szerint a francia hatóságok víz- és iszapminták kértek a Duna Lánchíd és a Csepel sziget közti szakaszából. Az ott lévő baktériumok elemzésével ugyanis ki lehet mutatni, hogy az ottani víz milyen mértékben bomlasztja el a testet. Ebből már ki lehet számolni, hogy mikor és hol került a lány teste a folyóba.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon az InfoRádiót úgy tájékoztatták: továbbra is emberrablás ügyében nyomoznak, bűncselekményre utaló jeleket a december 4-i eltűnés óta nem találtak. Jelenleg egyes szakértői jelentésekre várnak, az ügyészség által meghatározott feladatokat illetve a kért francia jogsegélyeket teljesítik. A Fővárosi Főügyészség az ügyben nem nyilatkozott.