Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont Intézet: Gazdaságélénkítésben rosszul szerepelt a Bajnai-kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nézőpont Intézet szerint száz nap elteltével a Bajnai-kormány az általa vállalt intézkedések 39 százalékát valósította meg. Legsikeresebben az egyensúlyteremtés, míg leggyengébben a gazdasági növekedés ösztönzésének területén teljesített a kormány.

Böszörményi Nagy Gergely vezető elemző az InfoRádiónak azt mondta: a rövid távú válságkezelő intézkedések 56, míg a bizalomerősítésért tett ígéretek 40 százalékát hajtotta végre a Bajnai Gordon által vezetett adminisztráció.

Az intézet, amely a kormány 135 tételből álló vállalását értékelve két pontot adott azokra, amelyeket már törvénybe iktatott a kabinet, és egyet azokra, amelyek az őszi jogalkotási tervben szerepelnek, az elérhető 270 pontból 105 pontot adott Bajnai Gordonnak és minisztereinek, azaz 39 százalékosra értékelte a teljesítményt.

Bár a kabinet a rendelkezésére álló idő harmadát használta fel eddig - mutatott rá az InfoRádióban az elemző -, az első száz nap volt az a periódus, amelyben a legjelentősebb változtatások tervezte a kormány, azaz ez tekinthető a legaktívabb jogalkotási periódusnak. Hozzátette: őszre már sokkal szerényebb vállalásai vannak a kabinetnek.

Az intézet a megtett intézkedések közül 71 százalékosra értékelte az egyensúlyteremtést, a gazdasági növekedés ösztönzését azonban mindössze 24 százalékosra. A rövid távú válságkezelő intézkedések 56, míg a bizalomerősítésért tett ígéretek 40 százalékát hajtotta végre.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a kabinet tevékenységére kezdetektől rányomta bélyegét az átmeneti jelleg. Bár a kormány számos új jogszabályt és törvénymódosítást könyvelhetett el sikereként, ezek többségét politikai és szakmai vita övezi, hatásuk pedig legkorábban 2010-ben jelentkezhet.

Az előrehozott választás esélye az elmúlt 100 napban csökkent, de nem a kormány tevékenységének eredményeként, hanem a kabinetet támogató pártok gyenge EP-választási eredménye miatt. Bajnai Gordon elődjénél nyíltabb válságkommunikációt folytatott, de nem tudta meghaladni Gyurcsány Ferenc alacsony támogatottságát, az MSZP népszerűsége pedig egyszámjegyűre csökkent. Bár a kabinet az aktív törvényalkotás folytatását ígéri, az őszi ülésszak 34 pontos programjában csak 9 válságkezeléshez kapcsolódó intézkedés szerepel.

Másként számolt a kormány


A kormányszóvivő szerint a Nézőpont Intézet anyaga amellett, hogy több helyen korrekt értékelést ad, egészében nem fedi a valóságot, és mély ismerethiányról tanúskodik.

Szollár Domokos az InfoRádiónak azt mondta: a módszertan alapján a kormány is elvégezte a maga értékelését, melyhez a Magyar Közlönyben megjelent adatokat, tényeket és bárki által hozzáférhető, hivatalos kormányzati sajtótájékoztatókat használt fel. Eszerint a Bajnai-kormány az első 100 nap alatt döntött a Válságkezelő programban foglalt vállalásainak 80 százalékáról és megkezdte azok végrehajtását, szemben a számolt 39 százalékkal.

Hanganyag: Németh Zoltán