Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egészségügyi miniszteri biztost várnak Hevesbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miniszteri biztos kinevezését kéri Székely Tamástól Heves megye egészségügyi ellátásának újjászervezése érdekében az Egri Kórházvédők Egyesülete - az erről szóló, az egészségügyi miniszternek címzett nyílt levelet pénteken juttatta el az MTI-hez az egyesület.

"Miniszter Úr! Az Ön felelőssége nem csak szakmapolitikai, hanem minden bizonnyal nagypolitikai - akár történelminek is mondható" - olvasható abban a levélben, amelyet Pócs Alfréd, az egyesület alelnöke és Mánya Kristóf szóvivő láttak el kézjegyükkel.

A levélírók szerint a miniszteri biztos kinevezése azért szükséges, mert a HospInvest "botrányos tevékenysége", illetve felszámolása nyomán az összeomlás szélére került a megye egészségügyi ellátása.

Mint fogalmaztak: sok tízezer ember egészségi állapota és szociális helyzete kerülhet veszélybe Heves megyében még a nyár folyamán. Kórházi beszállítók csődje fenyeget a HospInvest felhalmozott tartozásai miatt, illetve tucatszám hagyják ott az intézményeket a szerződés szerinti díjukat hiába váró orvosok és szakdolgozók.

Úgy vélekednek, hogy a kialakult helyzetben nem jelentenek megoldást azok a gazdasági társaságok, amelyeket az érintett önkormányzatok, vagyis a hatvani, a gyöngyösi és a Heves megyei hoztak létre az intézmények működtetésére.

Ezért kérik a kórházi ellátás összeomlásának megakadályozása érdekében egy miniszteri biztos kinevezését - írták levelükben az egri kórházvédők.

A hatvani kórházat 2006, a gyöngyösit 2007, az egri pedig 2008 novembere óta működtette, illetve működteti a HospInvest Zrt., amely először csődvédelmet kért, majd nemrég megindult a felszámolási eljárás a társaság ellen.

Ezt követően mindhárom önkormányzat úgy döntött, hogy augusztus 1-jétől saját gazdasági társaságukon keresztül üzemeltetik az intézményeket. Ez Hatvan esetében a helyi kórház részlegeként működő parádfürdői kórházat is magában foglalja.

Valamennyi önkormányzat úgy nyilatkozott, hogy a társaságok nyitottak befektetők megjelenése előtt, sőt a hatvani önkormányzat júniusban már ki is írta a helyi kórház vagyonkezelésére vonatkozó pályázatot. Sikertelenül, ugyanis a tenderre nem érkezett érvényes ajánlat.