Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A megbékélés jegyében tartanak szlovák-magyar bőrfejű összejövetelt Győrben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha más nem, akkor majd a bőrfejűek elintézik, hogy a szlovák és a magyar nemzet békében éljen egymás mellett - állítják annak a nemzetközi rendezvénynek a szervezői és aktivistái, akik szombaton találkoznak Győrben a nacionalista zenekarok fesztiválján az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteki tudósítása szerint.

Az Új Szó szerint a rendezvény pontos helyszíne és ideje titkos, a világhálón megjelent plakát szerint csak a cél biztos: magyarok és szlovákok békés együttélése. Nehéz kideríteni, ki áll a rendezvény hátterében. Az elérhetőségek közt csak egy e-mail cím, a belépő ára és a fellépők listája található.
Három szlovák (Ancestors, No Compromise, Project Vandal), három magyar (Vérszerződés, Vér Kötelez, The Worst Nightmare), egy cseh (Agrese 95) és egy német (Rebel Boys) nacionalista zenekar lép fel a pozsonyi lap szerint.

A szlovákiai sajtóbeszámolók szerint bár a koncert talán Győrben lesz, a városházán senki sem kért területfoglalási engedélyt. "Ha a MI skinheadjeink és az Õ skinheadjeik kéz a kézben tudnak csápolni egymás zenekaraira, mi állhat még a nagy nemzeti megbékélés útjába? Vona Gábor kínálja meg egy korty pálinkával azt a bolondos Slotát, Bajnai masszírozza meg Ficot gerincbántalmaival, mindenki csókoljon szájon egy szlovákot, OSZT SZEVASZ!" - ezzel a rövid kommentárral teszi közzé az ominózus plakátot a Képviselő Funky nevű blogoldal.

Az Új Szó szerint a hírextra.hu honlapnak sikerült felkutatnia a koncert egyik szervezőjét, Ferenc Lászlót, aki elmondta: meggyőződése, hogy egy ilyen koncert segíthet javítani a súlyos konfliktusokkal terhelt magyar-szlovák viszonyon. Viszont felmerül a kérdés: ha ilyen becses célt szolgálnak, miért ilyen titokzatos a koncert helyszíne és pontos időpontja? Ferenc László szerint azért, mert ha "idő előtt" bejelentenék, akkor a rendőrség megfélemlítené a hely tulajdonosát, aki esetleg visszalépne a rendezéstől.

Az Új Szó értesülései szerint a rendezvényre több száz látogatót várnak, mindkét ország hatóságai figyelik majd a koncertet.