Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiváló a Balaton vízminősége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is kiváló a Balaton vízminősége - közölte a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Molnár Csaba a siófoki, kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón a tó helyzetéről készült jelentéseket összegezve arról beszélt: a balatoni strandok 80 százaléka kapott kiváló minősítést és a tó oxigén- és tápanyagháztartása is megfelelő.

Hozzátette: a Balatonnál a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően csaknem 20 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma az elmúlt egy évben.

Magyarországon összesen 260 nyilvántartásba vett természetes fürdőhely van, amelyből közel 200 található a Balaton partján. Ezeknél a szezon kezdete óta összesen 384 vizsgálatot végeztek az ÁNTSZ munkatársai, az eredmények minden esetben azt mutatták, hogy a strandok vize alkalmas a fürdőzésre. A Balaton valamennyi strandján kiváló a víz minősége, a kémiai vizsgálatok alapján a tó oxigén- és tápanyagháztartása is megfelelő.

Tavaly a balatoni strandok 80 százaléka kapott kiváló minősítést a szezonvégi értékelésen. A legkiválóbbak már a szezonban elnyerhetik a Kékhullám Zászló minősítést, ezt az idén 26 balatoni strandnak és 4 kikötőnek sikerült megszereznie.

Molnár Csaba a balatoni közbiztonságról elmondta, a tó körül a három megye rendőr-kapitányságainak feladata, hogy a turizmus egyik alapfeltételét, a közbiztonságot minél magasabb szinten biztosítsák. Ennek érdekében hozták létre a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottságot, amely június elseje és szeptember 15-e között összehangolja a térség rendőri munkáját.