eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ellenáll-e a magyar gazdaság az új típusú influenzajárványnak?

A GDP néhány tized százalékos csökkenését okozhatja az, ha 3,5 millióan kiesnek a munkából az új influenza vírus okozta megbetegedés miatt - mondta az InfoRádióban az Ecostat Gazdaságelemző Intézet igazgatója. Belyó Pál azonban nem valószínűsítette, hogy ennyi ember megfertőződhet egyszerre.

Komoly gazdasági hatása lesz, ha az ősszel 3,5 millióan megbetegszenek az új típusú influenzavírussal Magyarországon - mondta az InfoRádiónak Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző Intézet igazgatója. Kifejtette: a GDP néhány tized százalékos csökkenésére számíthatunk, mivel az aktív keresők körében is számottevő lehet a megbetegedettek aránya.

Ez akár több milliárd forintos kiesést is okozhat, és bár nem rendítené meg a költségvetést, hatása mindenképp érezhető lenne, hiszen néhány százmillió forint hiányozna az adóbevételekből - emelte ki az igazgató, aki szerint ilyen kiesés lehet egy nagy árvíz esetén is.

Ha milliós nagyságrendben betegednek meg a H1N1-vírussal, az komoly csökkenést okozna bizonyos ágazatokban a magyar gazdaságban, noha az új influenza főként a fiatal és idősebb korosztályokat érintheti jobban, ők pedig a GDP-termelésben kis részben vesznek részt - közölte Belyó Pál.

Az Ecostat Gazdaságelemző Intézet igazgatója szólt arról is, hogy bár vannak gondok a társadalombiztosítási kasszával, de kezelhető lenne, ha 3,5 millióan egyszerre betegszenek meg 10 napra. Egy ilyen helyzet megoldására a költségvetési tartalékokat és nemzetközi szervezetektől érkező segítségeket lehetne felhasználni - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×