Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kóka János nem mond le a frakcióvezetői posztról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Retkes Attila teljesítményével kapcsolatban az SZDSZ-ből kilépők, az elnök politikája és mondatai ellen tiltakozók százai világosan elmondták a véleményüket, ehhez neki nincs mit hozzátennie - mondta Kóka János hétfőn a parlamentben újságíróknak, akik arról faggatták, hogy távozik-e a frakcióvezetői posztról.

Kijelentette, hogy "a frakció és a válságkezelés marad", ő pedig addig lesz frakcióvezető, amíg élvezi a képviselőcsoport többségének bizalmát és van esély a válságkezelésre illetve az adócsökkentésre.

Hangot adott annak a véleményének, hogy nyáron is folytatni kell a válságkezelést, és olyan javaslatokat kell a parlament asztalára tenni, amelyek segítik a növekedést. Leszögezte, hogy az SZDSZ frakciója ezeken és az összes olyan ügyön fog dolgozni, amelyeket a költségvetéshez közeledve a parlamentnek meg kell tárgyalnia.

Az új szabad demokrata pártelnök, az ügyvivői testület és az SZDSZ küldöttei kérésének ellenére sem kíván lemondani frakcióvezetői posztjáról Kóka János. A pártban így továbbra sincs egység.

Retkes Attila azt mondta: nem kíván a sárdobálásban részt venni. A Népszabadságnak nyilatkozó új pártelnök közölte: a Gizella utcai székházba csak tucatnyi kilépő nyilatkozat érkezett.

Szerinte a tömeges kilépések híresztelése egyike azoknak a csúsztatásoknak, amelyeket egy szűk kör terjeszt. Úgy fogalmazott: "itt kell beszélnünk Kóka Jánosról, aki ahelyett, hogy teljesítené erkölcsi kötelességét és lemondott volna a frakció éléről, ahogy azt a küldöttgyűlés kérte, lejárató kampányt indított.

Retkes Attila az új ügyvivői testület pénteki első ülése után is felszólította Kóka Jánost a távozásra.
Ahogy akkor fogalmazott, az új SZDSZ érdeke a párt megosztottságának felszámolása, a párt egységének megteremtése, ezért az országos ügyvivői testület felkérte Kóka Jánost, hogy mondjon le a frakcióvezetői posztról, egyúttal jelölje meg azt a személyt, akit maga helyett alkalmasnak tart.

Az SZDSZ-ből a legutóbbi elnökválasztás óta több alapító is kilépett. Múlt héten a párt több alapítója és támogatója, köztük a demokratikus ellenzék egykori tagjai közös levélben tudatták, hogy kilépnek az SZDSZ-ből.

A levelet Ara-Kovács Attila, Fodor Tamás, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Konrád György, Kozák Márton, Lakner Judit, Rajk László, Rajk Judit, Szenthe Antónia és Szira Judit írta alá.

Kedden Novák Éva Borsod és Jüttner Csaba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökök mondtak le posztjukról és hagyták el az SZDSZ-t. A párt polgármesterei közül a zuglói önkormányzatot vezető Weinek Leonárd, a józsefvárosi Csécsei Béla és a budaörsi Wittighoff Tamás is távozott.