Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: Az új korszak jobboldali lesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európában új korszak kezdődött, amely jobboldali lesz - jelentette ki szombaton Tusnádfürdőn Orbán Viktor, aki szerint a mai jobboldalnak tanulnia kell a \"csúfosan vereséget szenvedett\" baloldal drámájából.

A Fidesz elnöke a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján népes közönség előtt kifejtette: egy politikai és gazdasági mítosz uralmának a korszaka ért most véget, amelyben a mítoszok mellett tabuk és babonás hiedelmek éltek.

E mítosz lényege az volt, hogy létezik egy nagy csoda, egy nagy varázslat, amely mindent megold. A "mindent piacosítani" politikájának elvét vallók azt mondták: a piac szent, morális és önszabályozó, aki pedig ebben kételkedik, az eretnek, maradi és szélsőséges - hangoztatta a szónok.

Szerinte ma a "varázstalanítás" napjai zajlanak, mivel kiderült, hogy ez a nagy varázslat globálisan "befuccsolt". Kiderült - tette hozzá -, hogy a piac nem tévedhetetlen, sőt, megtéveszthető, félrevezethető és védtelen az emberi mohósággal szemben.

Most pedig a bajba jutott globális gazdasági elitet az államnak kell kihúznia ebből azon a pénzen, amelyet mindannyian adó formájában befizetünk.

Orbán Viktor úgy vélte: a jobboldalnak tanulnia kell a baloldal drámájából. Az európai baloldal mintegy száz évvel ezelőtt azt a fontos célt tűzte maga elé, hogy a tőkével nem rendelkező embereket is megillessék az emberi, szociális jogok, a gyógyuláshoz, a tanuláshoz és a védett munkafeltételekhez való jogok.

A baloldal csúfosan megbukott

Felidézte: a polgári demokráciák negyven-ötven évvel ezelőtt szinte általánosan befogadták ezeket a baloldali indíttatású eszméket a saját rendszereikbe. Ezért a baloldal egy-két évtizeddel ezelőtt ideológiai űrbe került, meghasonlott, identitásválságba került, a baloldaliság pedig céltalanná vált - hangoztatta a szónok.

Szerinte ezzel párhuzamosan kialakult egy gazdasági baloldali elit, az olyan előjogokat kezdett követelni magának, amelyekkel szemben valamikor Európában a baloldali mozgalmat létrehozták.

A baloldal több mint egy évtizeddel ezelőtt megpróbálta megújítani önmagát - folytatta fejtegetését a politikus -, ennek szellemében megpróbált mesterségesen felépíteni egy ellenségképet, vagyis a baloldal minden riválisát válogatás nélkül antiszemitának, nacionalistának, kirekesztőnek és szélsőségesnek bélyegzett. Azzal is meg akarta újítani magát - mondta Orbán - , hogy saját baloldali elitje pénzügyi érdekeit "beleerőszakolta a baloldaliságba". Ebből lett a modern baloldal, amely most bukott meg csúfosan - mondta Orbán. A neoliberalizmus formájában megújult baloldal ma már azokat az értékeket és alapvető jogokat veszélyezteti, amelyeket éppen ő maga harcolt ki és emelt be valamikor az európai politikába - hangsúlyozta a szónok. Leszögezve: a piac önmagában csak a tőkével rendelkezők érdekeit óvja, a tőkével nem rendelkezők érdekeit tehát csakis a közjót megtestesítő állam védheti.

Hozzátette, hogy a magyar baloldalt is felvásárolta egy neoliberális tőkés csoport, amely mindent elvett a magyarok közösségétől. Ez a csoport szétverte az ország egészségügyi rendszerét, az emberektől elvette a nyugdíj-megtakarításokat, felszámolta a szociális és családtámogatási rendszert, odalett a közbiztonság.

Ez a baloldal elvette a nemzeti összetartozás élményét december 5-én, amikor a magyar uszította a magyarra. Ez a baloldal elvette a magyaroktól 2006. október 23-án a demokráciába vetett hitet, amikor békés emberekre uszították a rendőrséget politikai megrendelésre - mondta Orbán Viktor.

Szavai szerint Magyarországon ennek a politikának a kudarca hatalmi, politikai és gazdasági válságot idézett elő. Ehhez hozzáadódott a nemzetközi válság, mindez együttesen nyomasztja a társadalmat.

Ennek egyik következménye a kétféle szélsőséges politika - a szélsőséges liberális baloldal és a szélsőséges jobboldal - megjelenése Magyarországon - mondta. Egymásból élnek, egyik a másiknak következménye - fűzte hozzá. Ezekkel a szélsőségekkel szemben csak a kiegyensúlyozott, sikeres, eredményeket hozó polgári kormányzás lehet az alternatíva - hangsúlyozta Orbán Viktor.