eur:
393.28
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Varga Mihály: Évek óta nem vett fel ilyen drágán hitelt Magyarország

Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke szerint súlyos hiba volt az eurókötvény kibocsátása, Magyarország régen nem vett már fel ilyen drágán hitelt. A politikus Bajnai Gordon miniszterelnök a bankvezetőkkel folytatott megbeszélésével kapcsolatban az InfoRádiónak elmondta: semmi sem történt, ami a következő hónapokban meg tudná védeni a hitelt törlesztőket a szerződésmódosításoktól.

Évek óta nem vett fel olyan drága hitelt Magyarország, mint most, az eurókötvény kibocsátásával - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke.

"Hosszú időn keresztül azt hallottuk, hogy az IMF-hitel azért jó, mert olcsó, most pedig azt halljuk, hogy ez azért jó, mert piaci - itt már kevesebbet beszélnek a kamatról" - tette hozzá Varga Mihály, aki szerint az országnak még messze nem sikerült megoldania a gazdasági válság okozta problémákat.

A miniszterelnök pénteken bejelentette: a kormány az egyoldalú szerződésmódosításokat illetően kéthónapos moratóriumban állapodott meg a bankokkal. Ezzel kapcsolatban a fideszes politikus úgy fogalmazott: Bajnai Gordon és a bankvezetők tárgyalásán nem történt semmi érdemleges, semmi olyan, ami a következő hónapokban meg tudná védeni a hitelt felvett ügyfeleket a szerződésmódosításoktól.

A kormányfő pénteken azt is közölte, hogy szeptember elejéig elkészítik azt a banki etikai kódexet, amely tartalmazza, hogyan, miként képezhetik a bankok a kamatot és a kezelési költséget. A dokumentum elfogadása nyomán csökkenhetnek a hitelek törlesztőrészletei. Erről szólva Varga Mihály elmondta: nem érti, hogy a pénzintézetek eddig miért nem dolgoztak ki a fogyasztókkal szembeni eljárásokat rögzítő, saját etikai kódexet.

Jobb későn, mint soha, ám az etikai kódex betartása nem lesz kötelező - jegyezte meg a költségvetés a költségvetési bizottság elnöke. Hozzátette: bár a tervek szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálja majd, hogy alávetik-e magukat a bankok a dokumentumban foglaltaknak, egyelőre kérdés, hogyan fogja a felügyelet a jogszabályban nem rögzített előírásokat számon kérni.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×