Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tátrai Miklós a vagyongazdálkodási tanács tagja marad

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vagyongazdálkodási törvény értelmében Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kedden leváltott elnöke továbbra is tagja marad a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak - erősítették meg a sajtóhíreket az InfoRádió kérdésére a pénzügyminisztérium sajtóosztályán. Lövétei István, az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász elmondta: a testületből csak felmentéssel vagy kizárással lehet tagokat eltávolítani.

Egyértelműen meghatározza a vagyongazdálkodási törvény, hogy milyen esetekben szűnik meg a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjainak mandátuma, ilyen a lemondás, az elhalálozás, a felmentés és a kizárás - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász.

A két utóbbi lehetőség akkor áll fenn, ha valaki nem látja el a tagsággal járó feladatokat. A felmentés akkor alkalmazható, ha a tag ezt önhibáján kívül, a kizárás pedig akkor, ha felróható okból nem teszi ezt meg - tette hozzá Lövétei István.

A tanácsnak, amely a magyar állam nevében az állami vagyon feletti jogok és kötelezettségek összességét gyakorolja, hat, a köztársasági elnök által kinevezett tagja van. A testület feladata a vagyongazdálkodási stratégia kialakítása, amelyet a kormány hozzájárulásával a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hajt végre.

A testület ellenőrzési jogot is gyakorol az NMV felett, így például a zrt. vezérigazgatójának hatáskörébe tartozó bármely ügyet magához vonhat - fűzte hozzá az alkotmányjogász.

Hanganyag: Sigmond Árpád