eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A magyar börtönökből szabadulók fele újra rács mögé kerül

A büntetés-végrehajtási intézetekből kikerülők fele újabb bűncselekményt követ el és előbb-utóbb visszakerül a börtönbe - mondta az InfoRádiónak a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese. Csóti András szerint az elmúlt öt évben 40 százalékkal csökkent a börtönök túlzsúfoltsága.

A motiváció, a családi kapcsolatok, a lakhatási és a legális pénzkereseti lehetőségek nagyban meghatározzák, hogyan tudnak a börtönökből szabadulók visszailleszkedni a társadalomba - mondta az InfoRádiónak a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese. Csóti András hozzátette: jelenleg a visszaesők aránya ötven százalék körül alakul.

A magyar büntetés-végrehajtási intézetek telítettsége 120 százalékos, ám az elmúlt öt évben 40 százalékkal csökkent ez az arány. Jelenleg 15 és félezer ember van börtönben, vagyis százezer lakosra 150 fogvatartott jut. Az Amerikai Egyesült Államokban ez a szám 780 körül alakul, a lengyel és a szlovák adat általában a magyarhoz hasonló, míg a skandináv országokban a ráta ennél jóval alacsonyabb - magyarázta Csóti András.

A börtön totális intézmény, így viszonylag sok pénzbe kerül, tehát az államnak, a társadalomnak és a büntetés-végrehajtásnak is az a célja, hogy a bekerülők sikeresen visszailleszkedjenek. Ehhez olyan felkészítést, támasztékokat kell kapniuk, amelyek segítenek, hogy szabadulásuk után törvénytisztelő útra léphessenek - fűzte hozzá a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×