Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tévhit, hogy a téli közlekedés veszélyesebb

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Októberben történnek a legnagyobb százalékban halálos kimenetelű balesetek a közutakon egy amerikai felmérés eredménye szerint.

Ellentétben azzal a feltételezéssel, miszerint a zsúfolt nyári, illetve a csúszós téli utak a legveszélyesebbek, az amerikai közúti balesetekre vonatkozó 1994 és 2006 közötti adatok elemzéséből kiderült, hogy inkább ősszel lenne indokolt az elővigyázatosság.

A felmérést készítő Michael Sivak, a Michigani Egyetem közlekedésbiztonsági intézetének munkatársa szerint több különböző és idényszerű tényező együttes előfordulása az oka annak, hogy októberben mintegy 16 százalékkal nagyobb az esélye a halálos közlekedési baleset bekövetkeztének, mint a felmérés szerint az év legbiztonságosabb hónapjának számító márciusban. Az elemzés alá vont adatok szerint a halálozási ráta egymilliárd kilométerenként októberben 10,2, márciusban 8,8.

A téli zordon időjárás elméletileg nagyobb veszélyforrást jelentene a gépkocsivezetők számára, ugyanakkor ilyen körülmények között lassabban hajthatnak az utakon. A nappal kulcsfontosságú tényező - állítja Peter Kissinger, a washingtoni székhelyű AAA Alapítvány elnöke. A kora őszi meleg és az egyre hosszabb éjszakák együtt okozhatják az októberi balesetcsúcsot. "Éjszaka lényegesen nagyobb a kockázat, mint napközben" - magyarázza Kissinger.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság ebben a hónapban kiadott közleménye szerint az idén január és március közötti 7689 halálos áldozat volt a közutakon 9 százalékkal kevesebb, mint a tavaly ilyenkor, ráadásul ez a szám félévszázada nem volt ilyen alacsony.