eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tévhit, hogy a téli közlekedés veszélyesebb

Októberben történnek a legnagyobb százalékban halálos kimenetelű balesetek a közutakon egy amerikai felmérés eredménye szerint.

Ellentétben azzal a feltételezéssel, miszerint a zsúfolt nyári, illetve a csúszós téli utak a legveszélyesebbek, az amerikai közúti balesetekre vonatkozó 1994 és 2006 közötti adatok elemzéséből kiderült, hogy inkább ősszel lenne indokolt az elővigyázatosság.

A felmérést készítő Michael Sivak, a Michigani Egyetem közlekedésbiztonsági intézetének munkatársa szerint több különböző és idényszerű tényező együttes előfordulása az oka annak, hogy októberben mintegy 16 százalékkal nagyobb az esélye a halálos közlekedési baleset bekövetkeztének, mint a felmérés szerint az év legbiztonságosabb hónapjának számító márciusban. Az elemzés alá vont adatok szerint a halálozási ráta egymilliárd kilométerenként októberben 10,2, márciusban 8,8.

A téli zordon időjárás elméletileg nagyobb veszélyforrást jelentene a gépkocsivezetők számára, ugyanakkor ilyen körülmények között lassabban hajthatnak az utakon. A nappal kulcsfontosságú tényező - állítja Peter Kissinger, a washingtoni székhelyű AAA Alapítvány elnöke. A kora őszi meleg és az egyre hosszabb éjszakák együtt okozhatják az októberi balesetcsúcsot. "Éjszaka lényegesen nagyobb a kockázat, mint napközben" - magyarázza Kissinger.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság ebben a hónapban kiadott közleménye szerint az idén január és március közötti 7689 halálos áldozat volt a közutakon 9 százalékkal kevesebb, mint a tavaly ilyenkor, ráadásul ez a szám félévszázada nem volt ilyen alacsony.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×