Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pető Iván magában már eltemette az SZDSZ-t

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt húsz évben az SZDSZ-nek olyan döntéseket kellett hoznia, amelyek miatt folyamatosan veszített támogatói bázisából, ezért is jutott idáig - mondta az InfoRádiónak adott interjújában Pető Iván, a párt egyik alapítója. A politikus szerint szégyellnivaló a küldöttgyűlésen történt szimpátiaszavazás Kóka János távozásáról. Úgy vélte: a frakcióvezetőnek nincs miért lemondania.

Az elmúlt két évtizedben a Szabad Demokraták Szövetségének olyan kompromisszumos döntéseket kellett hoznia, amelyek miatt folyamatosan zsugorodott a támogatói bázisa - mondta az InfoRádiónak a párt egyik alapítója, Pető Iván.

A politikus szerint nem igaz, hogy az SZDSZ-frakció nem veszi figyelembe Fodor Gábor véleményét. "A Bajnai-kormány támogatása kimondottan Fodor álláspontjának támogatása volt" - tette hozzá.

Pető Iván szerint, bár szakértői kormány felállítását javasolta, Fodor Gábor a frakció kérdésére nem tudta elmagyarázni, pontosan mit ért ez alatt. Realitása pedig annak, amit ki lehetett venni a homályos szavaiból, nem volt - jegyezte meg.

Azzal, hogy az új pártelnök, Retkes Attila mit szeretne képviselni, mit mond vagy gondol, Pető Iván a továbbiakban nem foglalkozik, ahogyan az ügyvivői testülettel sem. Kijelentette: "Én a mostani SZDSZ-szel mint párttal lezártnak tekintem a kapcsolatomat."

Szégyenletesnek nevezte a politikus, hogy a frissen megválasztott elnök szombaton lemondásra szólította fel a párt parlamenti frakcióvezetőjét, Kóka Jánost, majd erről meg is szavaztatta a küldötteket. Pető Iván szerint Kóka Jánosnak nincs miért lemondania, hiszen a frakció azt képviselte, amit az SZDSZ vezető politikai testületei elhatároztak.

A párt alapítója kijelentette: magában már eltemette az SZDSZ-t. "Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy a Retkes Attila által vezetett politikai szervezetnek van-e jövője, akkor azt kell mondanom, hogy nincs" - közölte Pető Iván.

Hanganyag: Gál Ildikó