Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai csoporttársa lesz az uniós biztos?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kijelölt ágyak felén tudják csak folyamatosan ellátni a koraszülötteket és újszülötteket az intenzív osztályok. A szakfelügyelet szerint csak a dolgozók emberfeletti munkájának köszönhető, hogy a csecsemőhalandóság mértéke nem drámai - írja a Népszabadság.

Évente több mint kilencezer újszülött jön idő előtt a világra, legtöbbjük intenzív ellátásra szorul. Õket úgynevezett PIC, vagyis perinatális intenzív centrumokban kezelik. Ilyen osztályból 21 van az országban. Az országos szakfelügyelet legutóbbi vizsgálata tragikus képet fest a felszereltségükről. A vizsgált 18 centrumából 14-ben nincs különleges lélegeztetőgép, pedig mindegyikbe lennie kellene, tizenegyben nincs speciális vérgázmérő, ötben többparaméteres légzésmonitor, négyben pedig defibrillátor. Hiányzik 259 infúziós pumpa és 287 légzésmonitor. Az osztályok felszereltsége jóval a minimálisan szükséges mérték alatt van.

Veres János pénzügyminiszter helyett Iván Gábor külügyi szakállamtitkár lehet az új magyar uniós biztos - értesült a Magyar Nemzet szocialista forrásból. A napilap szerint Iván Gábor Bajnai Gordon "bizalmi embere", csoporttársak voltak a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. A szakállamtitkár több mint egy évtizede foglalkozik európai ügyekkel a közigazgatásban - írta a Magyar Nemzet. A lap információi szerint Bajnai Gordon miniszterelnök arról is döntött, hogy Iván Gábor helyére Kiss Tibor EU-nagykövet kerülne a Külügyminisztériumban, akit pedig Szűcs Péter, a távozó Kovács László biztos jelenlegi kabinetfőnöke váltana.

Milliárdok vesznek a cégtemetőkben - számol be a Napi Gazdaság. Szakemberek szerint országszerte több tucat cégtemető működik. Ezek a tartozás tíz százalékáért megvásárolják a vállalkozást, amely ezáltal elérhetetlenné válik a hitelezők számára. Nagyjából 20 ezer társaság kerül évente ide. A cégbíróságok jelenleg nem képesek kiszűrni azt, ha egy-egy címre akár több száz vállalkozást is bejelentenek rövid idő alatt.

Az idén tovább keményít a Gazdasági Versenyhivatal. Eddig félmilliárd forint bírságot szabtak ki fogyasztók félrevezetéséért - tavaly egész évben 700 milliónyit - olvasható a Világgazdaságban. A héten például - egy esetet kivéve - csak fogyasztói ügyet tárgyal a versenytanács. Köztük néhányban - a versenytörvény mellett - már a múlt év őszétől hatályos, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt is alkalmazza. Az idén már "elkaszálták" például a L'Oréalt, a Penny Marketet, a Beiersdorfot és a Johnson & Johnsont.