eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tizenkét lázadót öltek meg az orosz Észak-Kaukázusban

Tizenkét feltételezett lázadót öltek meg a rendfenntartók az elmúlt huszonnégy órában az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Csecsenföldön és Dagesztánban az orosz média vasárnapi jelentése szerint.

A csecsen fővárosban, Groznijban vasárnapra virradóra egy személygépkocsi utasai rálőttek a rendőrökre, ez utóbbiak választüzében a három támadó életét vesztette - közölte egy rendőrségi forrás az Interfax hírügynökséggel.

Előző nap délután Bamut közelében egy erdős területen tört ki lövöldözés lázadók és a belügyi erők között, négy felkelő meghalt - tette hozzá a forrás.

A Csecsenfölddel keletről határos Dagesztánban vasárnapra virradóra öt fegyveressel végeztek egy incidens során az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei - közölte az FSZB egyik helyi tisztségviselője.

Csecsenföldön, a vele nyugatról határos Ingusföldön és Dagesztánban iszlamista lázadók egy pontosan nem körvonalazott észak-kaukázusi "emírség" létrehozásáért harcolnak. A korábban főként Csecsenföldet sújtó összecsapások mára javarészt elcsitultak, a harcok súlypontja a jelek szerint Ingusföldre és Dagesztánra tevődött át.

A legnagyobb visszhangot kiváltó támadást - egy pokolgépes robbantást - június 22-én követte el egy öngyilkos merénylő Junusz-Bek Jevkurov ingusföldi elnök ellen, aki súlyosan megsebesült. Június elején Adilgerej Magomedtagirov dagesztáni belügyminisztert gyilkolták meg.

A Jevkurov-merénylet után Ramzan Kadirov csecsen elnök azt állította, hogy Dmitrij Mevegyev orosz államfő őt bízta meg a lázadók elleni ingusföldi műveletek irányításával. Jevkurov sajtótitkára viszont közölte: a műveleteket nem személyesen Kadirov, hanem egy operatív törzs irányítja. Ingusföld lakosságának és vezetésének egy része attól tart, hogy Kadirov megkísérli helyreállítani a szovjet időkbeli csecsen-ingus köztársaságot.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×