eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szabó Vilmos energiaügyekről, közös kormányülésről, oktatásról tárgyalt Bukarestben

Az európai uniós projektekben való közös részvétel, az energiaellátás területén folytatandó együttműködés, az utak és határátkelők korszerűsítése, a Duna-stratégia megvalósítása, a Sapientia egyetem akkreditálási folyamata és több más téma szerepelt Szabó Vilmos külügyminisztériumi államtitkár pénteki hivatalos bukaresti tárgyalásain.

Szabó Vilmos román partnerével, Bogdan Mazuru államtitkárral áttekintette az ősszel Románia területén tervezett újabb közös kormányülés előkészítésének tartalmi és szervezési kérdéseit. Az együttes kormányülés lehetséges témakörei között szerepelnek az európai uniós projektek, az energiaügyi együttműködés, az utak és határátkelők korszerűsítése, a Duna-stratégia, a régiós fejlesztések.

A magyar fél emellett megerősítette az Emil Boc miniszterelnök hivatalos budapesti látogatására szóló meghívást, amelyet augusztus 12-re időzítenének - arra a napra, amikor a Puskás Ferenc Stadionban a két ország nemzeti labdarúgó csapata barátságos mérkőzést játszik a Veszprémben meggyilkolt román kézilabdázó, Marian Cozma emlékére. "Ennek szimbolikus üzenete lenne a két ország kapcsolatai szempontjából" - mondta az MTI-nek a magyar államtitkár.

A kisebbségi vegyesbizottság újabb ülésének a lehetőségéről is beszéltek, ezen Szabó Vilmos szerint mihamarabb át kellene tekinteni az előző két találkozó dokumentumait, amelyekből eddig nem született még jegyzőkönyv. Jelen volt a tárgyalások egy részén Bogdan Aurescu államtitkár, a vegyesbizottság román társelnöke, aki jelezte: örömmel fogadja Gémesi Ferenc államtitkár (a magyar társelnök) javaslatát, hogy a jövő héten üljenek le egymással tárgyalni.

A pénteki megbeszélésen a felek a két ország nemzeti kisebbségeit érintő kérdésekkel is foglalkoztak, amelyek zömét a kisebbségi vegyesbizottság fogja majd konkrét formában megtárgyalni. Ezek egyaránt érintik a kolozsvári műemlékek feliratainak a kérdését, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának lelassulását.

Részletesen megvitatták a romániai magyar intézményvezetők tömeges leváltásának az ügyét is. Ezzel kapcsolatosan mindkét oldal kifejtette saját álláspontját. A román fél szerint nincs szó a magyar kisebbséget hátrányosan érintő megkülönböztetésről, ez kifejezetten politikai lépéssorozat, amely csupán abból adódik, hogy a kormányváltás után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kikerült a kormányzati pozícióból.

A magyar fél viszont úgy tartja: nem függhet választási eredményektől az, hogy a 30 és 80 százalék közötti arányban magyar lakossággal rendelkező területeken a dekoncentrált - azaz kormányfelügyelet alatt álló helyi - intézményekben ennek a kisebbségnek saját képviselői legyenek. Szabó Vilmos szerint ez különösen az oktatás területén, a tanfelügyelői vagy más posztok esetén fontos. Bár az álláspontok rögzítésén túl nem történt előrelépés - mondta el a magyar államtitkár -, a román fél nyitott arra, hogy minderről a kisebbségi vegyesbizottság keretében tárgyaljanak.

A Sapientia egyetem akkreditációs folyamatáról is beszéltek. Szabó Vilmos felhívta a figyelmet a pozitív tapasztalatokra, különösen arra, hogy az ott végzettek rendkívül jó eredménnyel vizsgáztak elismert román egyetemeken Kolozsváron, Temesváron vagy Bukarestben. Nagy részük az országban maradt, hasznosítani képes megszerzett tudását.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×