Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden érdekeltségét elveszítheti a HospInvest

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kiskunhalasi képviselő-testület tegnap úgy döntött, felmondják a HospInvesttel a városi kórház működtetésére kötött szerződést. Ezzel az egészségügyi befektető elvesztheti összes érdekeltségét. Hatvan, Gyöngyös és Kiskunhalas már döntött, Egerben a szerződésbontás ténye nem, csak az ideje kérdés.

A HospInvest összes bástyája leomlott azzal, hogy csütörtökön a kiskunhalasi képviselő-testület úgy döntött: legkésőbb szeptember elején egy 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő nonprofit gazdasági társaság kezelésére bízzák a városi kórház működtetését.

Hatvan város önkormányzata még a május 28-i testületi ülésen 14 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, négy tartózkodás mellett határozott arról, hogy augusztus 31-i hatállyal felmondja a befektetővel 2006. augusztus 25-én kötött szerződést.

Gyöngyös július elején döntött a szerződés szeptember 30-i határidővel történő felbontásáról. A Heves megyei önkormányzat pedig július 6-án határozott úgy: legkorábban augusztus 1-jén - 120 napos felmondási idővel - ők is felbontják az egri kórház vagyonkezelésére kötött szerződést. A testület konkrét dátumot nem határozott meg, mondván, ennek az a feltétele, hogy az új üzemeltető megteremtse a működési engedély megszerzéséhez szükséges feltételeket, és ez a testület szerint időbe telik.

A kórházakat mindenhol önkormányzati tulajdonú nonprofit gazdasági társaságok kezelésére bízzák, ám az önkormányzati források szűkössége miatt csaknem mindenhol további befektetők jelentkezését várják. Ez alól kivétel Kiskunhalas, ahol az alpolgármester úgy nyilatkozott: "ebből már elég volt egyszer a HospInvesttel".

A Gyöngyösi polgármester nem tartja kizártnak azt sem, hogy szeptember 30-ig a HospInvest talál befektetőt, Hiesz György szerint ebben az esetben akár ők is indulhatnak a pályázaton.

A HospInvest április 3-án kért csődvédelmet, arra hivatkozva, hogy a CIB Bank hiteltartozás fejében több mint egymilliárd forintot emelt le a számlájáról. Kollányi Gábor elnök az InfoRádiónak korábban úgy nyilatkozott: augusztus 13-ig van idejük arra, hogy megfelelő pénzügyi-szakmai befektetőt találjanak. Ennek ellenére a HospInvest pénteken rendkívüli közgyűlésen értékeli a kialakult helyzetet.