Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Perújrafelvételt kér az állatkínzás miatt börtönre ítélt rapsic

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Állatkínzásért hét hónap börtönt kapott egy barcsi férfi, mert a hatóságok szerint engedély nélkül halászott a Drávában. Csakhogy a kezébe került a főügyészség körlevele, amelyben az áll: cselekedete nem minősül állatkínzásnak - írta csütörtöki számában a Somogyi Hírlap.

A megyei napilap közlése szerint a barcsi férfinak tíz nap múlva kell bevonulnia a börtönbe. Már-már belenyugodott a büntetésbe, azonban néhány napja hasonló hálózás miatt lebukott egy környékbeli rapsiccsoport és esetükben csupán lopás vétsége miatt indult eljárás.

"Utánajártam és a legnagyobb meglepetésemre kiderült: engem sem ítélhettek volna el állatkínzásért" - mondta el az elítélt, aki megtudta: a hálós halászat nem minősül állatkínzásnak. Sikerült megszereznie azt a 2008-as ügyészségi körlevelet, amely egyértelműen megfogalmazza: a halászhálóval engedély nélkül halászó személy nem valósítja meg az állatkínzás bűncselekményét.

A férfi, aki korábban 1750 forint értékű hal miatt már 13 hónapot ült ugyanezen a címen, jóllehet akkor is létezett ez az ügyészségi állásfoglalás, most kérelmeket ír. A per újrafelvételét szorgalmazza és szeretné elérni, hogy haladékot kapjon, amíg kiderül: mit is ér valójában 9750 forint értékű drávai hal - olvasható a cikkben.

A megyei napilap kérdésére Fekete Róbert, a Somogy Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: egy ilyen körlevél nem szentírás. Iránymutatóként szolgál az ügyész munkájához, azonban a bíróság döntését nem befolyásolja.