eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Keleti segítséget kap a húsipar - lapszemle

Visszaállított orosz húsexport, hatalmas román sertésfelvásárlások - látszólag prosperál a magyar húsipar, ám az állomány vészesen fogy, a cégek sorra rendülnek meg. A keleti piacokon születő döntések tartják mozgásban manapság a magyar húsipart - olvasható a Népszabadságban.

Oroszország feloldotta a magyar húsfeldolgozók exportjának ideiglenes korlátozását. A román piac eddig is nyitva állt, sőt, egyre nagyobb részt hasít ki magának a magyar sertésexportból. Rengeteg élősertést visznek Romániába, ahol egy amerikai cég hatalmas feldolgozókat épített.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstermelők Szövetségének elnöke szerint nem tudni, mennyi disznót visznek ki, "számolatlanul viszik az állatokat". Az év végéig ugyanis minden állat után 70 eurós támogatást kapnak a román gazdák.

Legutóbbi, júniusban tartott ellenőrzésén hét pontban talált munkavédelmi hiányosságokat az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Nyugat-Dunántúli Munkavédelmi Felügyelősége a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Motim Kádkő Gyártó és Értékesítő Kft.-nél - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a "harminc fő feletti munkavállalót foglalkoztató munkáltatók általános munkavédelmi követelményei" teljesítésének célvizsgálatán a főfelügyelőség a hiányosságok megszüntetéséről intézkedett, amelyek végrehajtási határideje még nem járt le. A Magyar Nemzet emlékeztet, a volt kormányfő érdekeltségébe tartozó Motim-társaságok a munkaügyi szabályok felrúgásáról híresültek el.

Kamerával felszerelt rendőrautókat, valós idejű térképes nyomkövetést és integrált térfigyelő kamerarendszert mutattak be az V. kerületi rendőrkapitányságon - írja az Index. A várakozások szerint az V. kerületben hamarosan működésbe lép az országban legkorszerűbb bűnmegelőzési, bűnüldözési rendszer.

Térségünkben, esetleg Magyarországon építene atomerőművi fűtőanyaggyárat az oroszországi TVEL - értesült a Világgazdaság. A cikk szerint a cég a beruházásra a bővülő európai nukleáris piac majdani ellátása érdekében készül. A TVEL szolgálja ki a paksi atomerőmű négy orosz gyártmányú, nyomottvizes reaktorát is és a társaság nemrégiben már jelezte, hogy az újonnan építendő paksi blokkok ellátására is kész illetve képes.

Ötszörösére kellene növelni a jelenleg 100 ezer hektáros öntözött területek mennyiségét, azonban ehhez pénz és kormányzati szándék kell - írja a Napi Gazdaság. Még mindig nem ért véget az agrárkormányzat által két éve meghirdetett öntözésfejlesztési támogatás elbírálása. Az FVM-hez mintegy 17-18 milliárd forintnyi igény érkezett - tudta meg a gazdasági lap. Õsszel újabb fordulót hirdetnek, ami a szakemberek szerint komolyabban megmozgathatja a piacot.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×