Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sólyom László aláírta az adótörvényeket - a nap legfontosabb hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aláírta a vagyonadóról szóló, valamint a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvényt a köztársasági elnök, miután a parlament a jogszabályok sürgős kihirdetését kérte.

Sólyom László szintén ellátta kézjegyével a gyes és gyed időtartamának megrövidítését tartalmazó törvényt, amelyet első alkalommal visszaküldött az Országgyűlésnek újratárgyalásra. Az államfő június közepén jelentette be, hogy nem ért egyet a gyes időtartamának három évről két évre csökkentésével.

Nem egyeztetnek a frakcióvezetők a szlovák nyelvtörvényről

Nem lesz frakcióvezetői egyeztetés szerdán a szlovák nyelvtörvényről. Az MSZP azt javasolja, hogy a kérdésben először szakértői megbeszélés legyen, és csak azután tárgyaljanak a politikusok, a Fidesz viszont várhatóan képviselteti magát az SZDSZ által javasolt megbeszélésen. A KDNP jelezte: nem lesznek jelen, de a kezdeményezéssel egyetértenek.

Magyarország haladékot kapott a büdzsé hiányának lefaragására

Magyarországnak csak 2011-re kell az előírt 3 százalékos szintre leszorítania GDP-arányos államháztartási hiányát. Erről Brüsszelben döntöttek az uniós tagállamok pénzügyminiszterei az Európai Bizottság javaslatára. Tavaly a GDP-arányos magyar hiány 3,4 százalékra csökkent a két évvel korábbi, több mint 9 százalékról. Az idén a Pénzügyminisztérium 3,9 százalékos deficitre számít, jövőre pedig a kormány 3,8 százalékos célt tűzött ki.

Valóban vizsgálja a pénzügyi tárca a vagyonkezelőt

Vizsgálja a pénzügyi tárca a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő működését, de a kormányszóvivő szerint ez nem rendkívüli eljárás. Szollár Domokos a szervezet vezetőjének esetleges menesztéséről szóló sajtóhírekre reagálva csak annyit közölt: azt ellenőrzik, hogy a vagyonkezelő jól működik-e, kell-e valamit változtatni. Korábban a Népszabadság írt arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t érintő személyi döntéseket hoz a héten Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Emelkedett a fogyasztói bizalmi index Magyarországon

34 pontos emelkedéssel, 148 és fél ponton áll a GfK piackutató intézet júniusi komplex fogyasztói bizalmi indexe. A mutató csaknem teljesen visszaállt a gazdasági válság előtti, 2008. szeptemberi szintre. A megkérdezettek Magyarország jelenlegi helyzetéről továbbra is negatívan vélekednek, hosszabb távon azonban a válaszadók 62 százaléka már bizakodó.

Átlagosan 5 százalékkal drágul a helyközi közlekedés

Átlagosan 5 százalékkal emelkednek július 15-étől a helyközi közösségi közlekedés tarifái az általános forgalmi adó növelése miatt. A közlekedési tárca tájékoztatása szerint a díjak rendezésének elmaradása esetén jelentős bevételkiesés jelentkezne a közlekedési szolgáltatóknál.
Hárman indulnak az SZDSZ elnöki posztjáért

Hárman indulnak az SZDSZ elnöki posztjáért a vasárnapi tisztújító küldöttgyűlésen - erősítették meg az InfoRádiónak a távirati iroda információját szabad demokrata források. A kellő számú jelölést 4 politikus kapta meg, de Gulyás József, a párt korábban leköszönt ügyvivője közölte: nem akar versenybe szállni az elnöki tisztségért. A mostani információk szerint Badacsonyi Szabolcs, Retkes Attila és Weinek Leonárd is vállalja a megmérettetést.

A Strabag-Hídépítő újíthatja fel a Margit hidat

A Strabag-Hídépítő konzorcium újítja fel nettó 20,8 milliárd forintért a Margit hidat - értesült a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi és közbeszerzési bizottsága zárt ülésének résztvevőitől a távirati iroda. A testület néhány nap múlva teszi közzé hivatalosan a közbeszerzési eljárás eredményét. A Margit hídon a tervek szerint augusztus 21-étől már csak a tömegközlekedési járművek hajthatnak át.

Kedvezmény a diákhiteleseknek

Törlesztő részletük mérséklését kérhetik a nehéz helyzetbe került diákhitelesek - jelentette be Kiss Péter társadalompolitikai egyeztetésért felelős miniszter. A könnyítést azok kérhetik, akik vállalják, hogy havonta legalább a minimálbér 6-9 százalékát befizetik. A törlesztés mérséklésére két évig lesz lehetőség.

H1N1 - újabb megbetegedés Magyarországon

Újabb, az új típusú influenzavírus által okozott megbetegedést igazoltak a vizsgálatok, így az eddig megerősített esetek száma 22-re emelkedett Magyarországon - közölte az ÁNTSZ. A tájékoztatás szerint egy fiatal felnőtt férfi szervezetében mutatták ki a H1N1-es vírus jelenlétét; jelenleg állapota kielégítő. A 22 beteg közül négyet ápoltak kórházban.

Sikeres volt az amerikai elnök moszkvai látogatása

Minden tekintetben hasznos és sikeres volt az amerikai elnök első moszkvai látogatása - mondta az orosz államfő, miután a Kremlben másodszor is találkozott Barack Obamával. Dmitrij Medvegyev hangsúlyozta: a tárgyalások az együttműködés minden területét érintették. Hétfőn a két vezető aláírta a hadászati atomfegyverek csökkentéséről szóló keretmegállapodást. A START-I szerződést felváltó új egyezmény pontos szövegéről még tárgyalnak.

A pápa a globális kormányzásban bízik

Globális kormányzást tart szükségesnek a világméretű gazdasági válság leküzdéséhez a katolikus egyházfő. XVI. Benedek első társadalmi enciklikájában lényegében az ENSZ átalakítását szorgalmazza, amelynek eredményeként szerinte valódi politikai hatóság jönne létre.