Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Heves is szerződést bont HospInvesttel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Augusztus 1-jén a Heves Megyei Önkormányzat is felbonthatja a vagyonkezelési szerződést a HospInvesttel. Így a hatvani és a gyöngyösi kórház után az egrit is elvesztheti az egészségügyi befektető

A Heves Megyei Közgyűlés hétfőn zárt ülésen döntött arról, hogy legkorábban augusztus 1-jén - 120 napos felmondási idővel - felbontják az egri kórház vagyonkezelésére kötött szerződést. A szerződésbontáshoz ugyanakkor az kell, hogy az új üzemeltető megteremtse a működési engedély megszerzéséhez szükséges feltételeket. Mivel ez időbe telik, a testület nem határozott meg konkrét dátumot a szerződésből való kilépésre.

A korábbi elképzelések szerint a megyei önkormányzat, Eger városa és a Debreceni Egyetem közösen alapított volna az üzemeltetésre egy nonprofit társaságot. Az egyetem aztán - Eger ellenállása miatt - kiszállt a projektből; végül nem sikerült megállapodni a városvezetőkkel sem (többek között például a kórházigazgató személye miatt), így a megyei önkormányzat tízmillió forintos törzstőkével egyedül hozza létre a társaságot.

A testület lehetőséget hagyott arra, hogy később Eger városa, szakmai befektetők és akár a dolgozók is résztulajdont szerezhessenek a társaságban, amelynek vezetését dr. Banyó Tamásra, a kórház urológus főorvosára bízták.

A Fidesz frakció úgy véli: azonnali szerződésbontásról kellett volna határozni. Herman István frakcióigazgató szerint a szocialista többségű megyegyűlés döntése miatt fennáll annak a veszélye, hogy augusztus 1-ig működésképtelenné válik a kórház.

A HospInvest Zrt. 2008. november 1-jén vette át az egri kórház üzemeltetését, majd idén áprilisban bejelentette, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB Bank a lejárt hiteltartozások miatt több mint egymilliárd forintot emelt le a számlájáról.

A HospInvest augusztus közepéig kapott határidőt arra, hogy hitelezőivel egyezségre jusson. Eközben a hatvani és a gyöngyösi önkormányzat már felmondta az egészségügyi befektetővel kötött, a helyi kórház működtetéséről szóló szerződést.