Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MSZP: a bankok csökkentsék a devizahitelek törlesztőrészletét!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP a devizahitelek törlesztőrészletének csökkentésére szólítja fel a bankokat, hiszen az elmúlt hetekben jelentősen erősödött a forint - mondta Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője

 A lakosság visszajelzései alapján a forint erősödése ellenére a devizahitelek után fizetendő részletek nem, vagy nem jelentős mértékben csökkennek, ezért az MSZP arra szólítja fel a bankokat, járjanak el korrektebbül - közölte a kormánypárti képviselő. Utalt arra, hogy amikor "a forint árfolyama elszállt", akkor a pénzintézetek rögtön ráterhelték az ügyfelekre az összes veszteséget.

Török Zsolt elmondta, arra kérik a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF): ne csak lakossági bejelentések alapján, hanem ezeknek elébe menve, saját kezdeményezésre is tartsanak ellenőrzéseket a bankoknál, mi az oka annak, hogy bár erősödik a forint, a devizaalapú hiteleknél mégsem csökkennek a törlesztőrészletek.

A válság beköszönte után néhány héttel 310-320 forint körül volt az euró árfolyama, míg a svájci frankot 210 forintért adták, ezután 30-50 százalékkal emelkedtek a törlesztőrészletek - közölte a politikus.

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg 270-275 forint körül stabilizálódott az euró árfolyama, míg a svájci frank árfolyama 170-180 forint körül van.

Hozzátette: azt kérik a bankoktól, "ne nézzék az embereket madárnak", ne akarják a hasznot és a nyereséget "privatizálni", a veszteséget pedig társadalmasítani.

Az MSZP-s képviselő azt mondta, a magán-nyugdíjpénztári értesítőket napokban kapják kézhez az állampolgárok, akik azt látják, hogy 20-30 százalékos veszteséget terhelnek rájuk.

Hozzátette: ezért arra szólítják fel a magánnyugdíjénztárakat, hogy biztonságosan kezeljék ügyfeleik pénzét, kerüljék a kockázatos befektetéseket, "ne vagánykodjanak az emberek pénzével".