eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magosz: az ügyészség nyomozást rendelt el MNV-ügyben

A számviteli rend megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2008-as működése ügyében az V.-XIII. kerületi ügyészség - mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budai Gyula, aki hivatali visszaélés gyanúja miatt fordult a Központi Nyomozó Főügyészséghez, elmondta: az ügyészség a nyomozással a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalát bízta meg.

Emlékeztetett arra, hogy az MNV ellenőrző bizottsága márciusban hozta nyilvánosságra a vagyonkezelő 2008. évi működéséről szóló jelentését, amelyben súlyos hiányosságokat, törvénytelenségeket állapított meg, köztük azt, hogy MNV Zrt.-nek nem volt vagyonleltára, vagyonmérlege, nem történt meg a szabályszerű átadás-átvétel, nem rendelkezett vagyongazdálkodási stratégiával, továbbá nem volt számlarendje.

A Magosz igazgatója utalt arra, hogy májusban Oszkó Péter pénzügyminisztertől levélben kérte, rendeljen el vizsgálatot az ellenőrző bizottság által feltárt visszásságok miatt, nevezze meg a felelősöket, és tegyen büntetőfeljelentést.

Budai Gyula tájékoztatása szerint a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában közölte, a tárcának és a miniszternek nincs hatásköre a nemzeti vagyonkezelőnél feltárt törvénytelenségek vizsgálatára.

Mint mondta, ezt követően az Állami Számvevőszék elnökéhez fordult, aki június 15-ei válaszlevelében aggályokat fogalmazott meg az MNV Zrt. működéséről.

Budai Gyula szerint, ha a pénzügyminiszter szakmailag alkalmatlan arra, hogy ellássa feladatát, akkor távoznia kellene posztjáról. A vagyongazdálkodással kapcsolatos törvény alapján a részvényesi jogokat az MNV Zrt.-nél a pénzügyminiszter gyakorolja, így hatásköre van a törvénytelenségek kivizsgáltatására is.

A Magosz igazgatója úgy vélte, a pénzügyminiszter falaz a törvénytelenségeket elkövetőknek, Tátrai Miklós vezérigazgatónak és Nagy János vagyongazdálkodási tanács elnöknek, akiket szerinte fel kell menteni.

Budai Gyula azt kérte a pénzügyminisztertől, hogy a büntető eljárás, illetve az Állami Számvevőszék vizsgálatának befejezéséig függessze fel az állami vagyon, az állami földek privatizációját.

Kérdésre válaszolva Budai Gyula elmondta, szerinte a nemzeti vagyonkezelő 2008-as törvénytelen működés az akkori konkrét eladásokat is érintheti. Utalt arra, hogy egyes esetekben, például Bábolna ügyében most is folyik büntetőeljárás. Szerinte, ha az ügyészség megállapítja, hogy a nemzeti vagyonkezelő törvénytelenül működött, akkor minden egyes privatizációs ügyet egyenként felül kell vizsgálni.

Bajnai Gordon miniszterelnök egy azonnali kérdésre válaszolva június 15-én azt mondta a parlamentben: vizsgálat indul, hogy a MNV Zrt.-nél történt-e olyan, jogos aggodalomra okot adó tevékenység, ami miatt kormányzati intézkedésre van szükség. A kormányfőt Jakab Istvánt fideszes képviselő kérdezte az állami földvagyonról, mivel szerint annak hasznosításával, különösen a privatizációval nagyon komoly gondok vannak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×