Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lemondásra szólítja fel a Formula-1 főnökét a Zsidó Világkongresszus

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondásra szólítja fel a Zsidó Világkongresszus (WJC) Bernie Ecclestone-t, a Formula-1 főnökét, aki a The Times című brit lap szombati számában dicsérte Hitler hatékonyságát, és kijelentette, hogy a demokrácia \"nem sok jót hozott számos országnak, így ennek (Nagy-Britanniának) sem\".

Ronald Lauder, a WJC elnöke vasárnapi nyilatkozatában úgy vélekedett, Ecclestone nem alkalmas arra, hogy a Formula-1 feje legyen. Emiatt felszólította a csapatokat, a pilótákat és a versenyfutamoknak otthont adó országokat, hogy függesszék fel vele az együttműködést.

Ecclestone-t, aki birtokolja a Formula-1 kereskedelmi jogait, már korábban is érték bírálatok. Egyszer például azt találta mondani, hogy a nőknek fehér ruhában kellene járniuk, "hiszen minden más háztartási gép is fehér".

A szombati interjúban úgy vélekedett, hogy "Hitler - eltekintve attól, hogy hagyta magát elragadtatni s meggyőzni olyan dolgok megtételéről, amelyekről nem tudom, valóban meg akarta-e csinálni vagy sem - sok embert irányíthatott, s hatékony lehetett". Hozzátette: Hitler "a végén veszített, így azután nem is volt nagyon jó diktátor".

Denis MacShane brit munkáspárti parlamenti képviselő, egy antiszemitimuskutató intézet vezetője szerint "ha Ecclestone úr valóban úgy gondolja, hogy Hitlert rá kellett beszélni hatmillió zsidó megölésére, minden európai ország megtámadására és London bombázására, akkor vagy fogalma sincs a történelemről, vagy híján van minden ítélőképességnek".