eur:
393.13
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Veres Jánosért lobbiznak egyes szocialista érdekcsoportok

Bajnai Gordon azt mondta, nem terminátornak szegődött. Veres János ütheti ki az uniós biztosi székéből Kovács Lászlót. Az SZDSZ szemben álló csoportjai csak abban értenek egyet, hogy a párt gyakorlatilag megszűnt létezni.

 Hetvenöt nap alatt a vállalt feladatok jelentős részét teljesítette kormány - így értékelte a Népszabadságnak adott interjújában a hétfői parlamenti szavazás utáni helyzetét Bajnai Gordon kormányfő, aki megfogalmazása szerint nem terminátornak, vagyis nem csak bizonyos kellemetlen intézkedések menedzselésére szegődött. A miniszterelnök szerint a hétköznapi szempontból a legnagyobb terheket jelentő döntéseket meghozták, amiért elismeréssel adózott a szerinte felelősségteljesen, a saját napi érdekein is felülemelkedő szocialista, illetve liberális pártnak.
A kormányfő megerősítette, hogy végleges a döntése arról, hogy egy évet adott magának a politikában.

A Magyar Nemzet arról ír, legkorábban az év végén dönthet az Európai Parlament a tagállamok által jelölt uniós biztosok kinevezéséről. A lap úgy tudja, különböző érdekcsoportok már most lobbiznak Bajnai Gordon miniszterelnöknél, hogy kit jelöljön a posztra. A legerősebb érdekcsoport Veres János, az angolul és németül társalgási szinten tudó, keleti gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos, volt pénzügyminiszter mögött sorakozott fel. Egy másik nagyobb csoport azt szeretné, ha Kovács László jelenlegi adóügyi biztos maradjon még 5 évig Brüsszelben.

Az Index azt írja: egy dologban értenek egyet az SZDSZ szemben álló csoportjai: hogy a párt gyakorlatilag megszűnt, de legalábbis jelenlegi formájában nem működtethető tovább. A szekértáborok nem valaki mellett, hanem a másik ellenében szerveződnek, és mindenki tagadja, hogy hatalomra törne. Az EP-választási vereség után rohamtempóban széthulló pártban az elmúlt hetekben két frakció kezd kirajzolódni, a Demszky Gábor és a Kóka János köré gyülekezők.

A Magyar Nemzet azt írja, egyre több céget próbálnak eltüntetni Magyarországon. Egy követeléskezeléssel foglalkozó cég hihetetlen méretű, a jelek szerint cégeltüntetésre szakosodott vállalkozói körre bukkant. A Tolna megyei Iregszemcse egyik családi házának címére több mint kétszáz cég van bejelentve. A lap azt írja, Magyarországon az új céget alapítók többségének már volt vállalkozása.

Az Index azt írja: nem tartja jogszerűnek Hock Zoltán és Pettkó András pártból való kizárást az MDF újpesti szervezete. A két országgyűlési képviselőt a Bokros Lajos EP-jelölése miatt kialakult belső viták után távolíttatta el a pártvezetés. Alapszervezetük szerint Dávid Ibolyáék kalandorpolitikát folytatnak.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×