Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veres Jánosért lobbiznak egyes szocialista érdekcsoportok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bajnai Gordon azt mondta, nem terminátornak szegődött. Veres János ütheti ki az uniós biztosi székéből Kovács Lászlót. Az SZDSZ szemben álló csoportjai csak abban értenek egyet, hogy a párt gyakorlatilag megszűnt létezni.

 Hetvenöt nap alatt a vállalt feladatok jelentős részét teljesítette kormány - így értékelte a Népszabadságnak adott interjújában a hétfői parlamenti szavazás utáni helyzetét Bajnai Gordon kormányfő, aki megfogalmazása szerint nem terminátornak, vagyis nem csak bizonyos kellemetlen intézkedések menedzselésére szegődött. A miniszterelnök szerint a hétköznapi szempontból a legnagyobb terheket jelentő döntéseket meghozták, amiért elismeréssel adózott a szerinte felelősségteljesen, a saját napi érdekein is felülemelkedő szocialista, illetve liberális pártnak.
A kormányfő megerősítette, hogy végleges a döntése arról, hogy egy évet adott magának a politikában.

A Magyar Nemzet arról ír, legkorábban az év végén dönthet az Európai Parlament a tagállamok által jelölt uniós biztosok kinevezéséről. A lap úgy tudja, különböző érdekcsoportok már most lobbiznak Bajnai Gordon miniszterelnöknél, hogy kit jelöljön a posztra. A legerősebb érdekcsoport Veres János, az angolul és németül társalgási szinten tudó, keleti gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos, volt pénzügyminiszter mögött sorakozott fel. Egy másik nagyobb csoport azt szeretné, ha Kovács László jelenlegi adóügyi biztos maradjon még 5 évig Brüsszelben.

Az Index azt írja: egy dologban értenek egyet az SZDSZ szemben álló csoportjai: hogy a párt gyakorlatilag megszűnt, de legalábbis jelenlegi formájában nem működtethető tovább. A szekértáborok nem valaki mellett, hanem a másik ellenében szerveződnek, és mindenki tagadja, hogy hatalomra törne. Az EP-választási vereség után rohamtempóban széthulló pártban az elmúlt hetekben két frakció kezd kirajzolódni, a Demszky Gábor és a Kóka János köré gyülekezők.

A Magyar Nemzet azt írja, egyre több céget próbálnak eltüntetni Magyarországon. Egy követeléskezeléssel foglalkozó cég hihetetlen méretű, a jelek szerint cégeltüntetésre szakosodott vállalkozói körre bukkant. A Tolna megyei Iregszemcse egyik családi házának címére több mint kétszáz cég van bejelentve. A lap azt írja, Magyarországon az új céget alapítók többségének már volt vállalkozása.

Az Index azt írja: nem tartja jogszerűnek Hock Zoltán és Pettkó András pártból való kizárást az MDF újpesti szervezete. A két országgyűlési képviselőt a Bokros Lajos EP-jelölése miatt kialakult belső viták után távolíttatta el a pártvezetés. Alapszervezetük szerint Dávid Ibolyáék kalandorpolitikát folytatnak.

Hanganyag: Litauszky Balázs